Vilka vägar för att begränsa smittspridningen av Coronaviruset som visat sig vara det mest humana och effektiva kommer visa sig framöver och förhoppningvis lär sig då samhällen, experter och politiska ledningar hur vi är bättre förberedda när viruset kommer tillbaks, muterat eller ej, eller när nästa nya virus börjar spridas.

Att Sverige inte hanterat Coronaepidemin på ett bra sätt är en sorg att ha bevittnat. De katastrofala bristerna i hantering av smittspridningen på äldreboenden och särskilda boenden liksom i hemtjänsten kräver nu en vilja att skapa trygghet för såväl anställda som boende.

Att våra beredskapslager varit tomma, att vården saknat skyddsutrustning, att vi inte klarat att snabbt starta testning, kommer debatteras lång tid framöver. Ideologiska baserade idéer om privat eller offentligt har ingen bärighet om inte det grundläggande fungerar. Lägg ideologier åt sidan – lös problemen!

Så snälla kloka, dra nu för guds skull igång testning av befolkningen så att den vardag med viruset vi nu skall leva med blir uthärdlig. Innan tillförlitliga antikroppstester finns så testa för aktiv infektion. Samhället måste komma igång och vi liksom våra grannländer måste känna förtroende för att smittan inte sprids okontrollerat här.

När våra grannarna nu öppnar lär de av oss, när vi nu skall fortsätta vår hanterbara nedstängning har vi mycket att lära av vår omvärld och då i synnerhet våra grannländer.

I Corona-spridningens spår har vi sett oroande politiska försök att komma åt HBTQ-rörelsen. Vaksamheten är numera stor och därmed är det idag näst intill omöjligt att i demokratier hävda att ”det är bögarnas fel”.

De vänligt sinnade nationerna bär däremot ett stort ansvar att påverka så att inte Corona-virusets spridning används för att försvåra vardagen för enskilda HBTQ-personer i länder där religiösa och politiska krafter vill göra oss till syndabockarna.

Corona-pandemin har, oavsett regeringar, inneburit ekonomisk press för enskilda HBTQ-personer världen över. Så även här hemma. Bland de hårdast drabbade verksamheterna finns flera där många homo-bisexuella arbetar.

Resebranschen, hotell- och restaurangnäringen liksom underhållning, kultur och media är hårt pressade av sämre lönsamhet med permitteringar och risk för hög arbetslöshet som följd.

Inom vård och hemtjänst, ytterligare verksamheter  dit många homo-bisexuella sökt sig traditionellt, har arbetsbördan varit extra hård den här våren. Personalen har med rätta hyllats som hjältar! Det är nu hög tid att samhället och arbetsgivarna på allvar visar att vi sedan lång tid tillbaks borde ha passerat Florence Nightingale-stadiet. Att vårda och omhänderta är yrken som kräver empati, uthållighet och en hög kompetens.

Om något så är att höja sjuksköterskornas och vårdpersonalens status en fråga som borde engagera. Vi i regnbågssamhället behöver aktivt ta  ställning för våra medsyskon som drabbats ekonomiskt eller slitit hårt med bristande  säkerhet under Corona-krisen.

Initiativet #TSMNS drogs igång av eldsjälen och aktivisten Vincent Ferrigan på gaykrogen Side Track i Stockholm, är ett fantastiskt exempel på praktisk solidaritet.

Via QX Shop har vi sålt presentkort till två krogar som velat få den draghjälpen. Det har gett ett bra resultat. Krisen för krogar och caféer är inte över även om det med säkerhet kommer kännas mer av vardag nu under sommaren. Om du inte vill gå ut på krogen, välj då att stötta genom att köpa presentkort som du kan använda senare. (shop.qx.se)

Att hålla ihop regnbågssamhället handlar inte enbart om att ställa upp för restauranger, caféer och andra mötesplatser.

Corona-pandemin har uppenbarat det nödvändiga i att ägarna inte bara respekterar gästerna utan även personalen och att vi som gäster därmed får ytterligare en anledning till att bry oss om att dessa mötesplatser överlever. De verksamheter som erbjuder osäkra anställningsvillkor med dåliga eller obefintliga avtal för sin personal har med Corona-pandemin på allvar blivit ett  problem.

I vårt community är det viktigt att vi visar samhörighet och solidaritet inte enbart är med verksamheternas ägare utan även med personalen, inte sällan HBTQ-syskon.

Klubbar, restauranger, caféer och andra verksamheter som inte har avtal och schyssta arbetsvillkor på plats men som helt eller delvis ser sig som en del av communityt lär sig förhoppningsvis av Corona-krisen och börjar agera som ansvarstagande arbetsgivare. Kollektivavtal eller, om någon av någon anledning inte vill sluta sådana, motsvarande anställningsvillkor, skall vi som gäster och kunder kräva för att vi i vår tur skall ge vårt stöd. Att ”stötta” ett gayhak eller vilken ”gayvänlig” verksamhet som helst som inte erbjuder vettiga arbetsvillkor håller inte.

Baren Stonewall Inn drevs på 60-talet av maffian, de enda som hade möjlighet att på den tiden driva gaybarer i New York. Men det var knappast av solidaritet med de ägarna som upploppen utbröt för 51 år sedan.

Nu som då förutsätter vårt stöd till HBTQ-inriktade verksamheter att de bidrar positivt till regnbågssamhället. I det ingår att ta ansvar även för sina medarbetare i dörren, bakom baren, i servering, bakom DJ-båset, på scen, i disken och i köket.

Som enskilda kan vi genom att ställa krav på verksamheter vi besöker och nyttjar bidra till att förbättra livsvillkoren för våra HBTQ-syskon och alla som arbetar i de nu hårt drabbade branscherna där det tyvärr inte alltid visat sig vara ”schyssta villkor” som råder.

Juni månad är den internationella Pride-månaden. Med inställda parader och andra offentliga evenemang blir nu Pridefirandet ”digitalt”. Den 27 juni, en av de dagar för nu 51 år sedan som gaykrogen Stonewalls gäster slogs mot fientliga poliser och ett homo-transhatande samhälle, firas Pride digitalt och gemensamt över hela världen. Håll datorn brummande den dagen.

I Göteborg blir det flaggdagar under WestPride-veckan, se till att flagga du också! I Stockholm planeras det för fullt för att i möjligaste mån även ha säkra live-evenemang.  Följ QX.se för att hålla dig uppdaterad!

I år är det annorlunda. Men vi har klarat oss igenom värre tider. Just genom att vi i praktiken visat solidaritet.