Så är det snart äntligen tid att välkomna det fantastiska året 2021! Ett år som kommer gå till historien för att det var året efter en av vår tids värsta pandemier. Men det blir även ett år då vi måste fortsätta ge stöd till allt det som försvagats sedan Covid 19-viruset började spridas i världen.

För att 2021 skall bli ett bra år att minnas är det upp till var och en av oss att ta ansvaret för att bygga upp det som raserats.

Det svenska regnbågssamhället, så som alla delar av samhället, har drabbats hårt av pandemin.

I december, efter ytterligare skärpta restriktioner, har flera av våra viktiga mötesplatser förklarat att det nu går på knäna. Personal permitteras eller sägs upp, buffertar äts upp och gör framtiden osäker.

Visst har olika former av lättnader och stöd beslutats om av regering och riksdag. Men det kommer inte räcka om inte vi som vill se ett levande regnbågssamhälle tar vårt personliga ansvar och bidrar.

I våras kunde vi på QX Shop erbjuda presentkort till Side Track och Whippet Lab så att gäster som inte ville gå ut och möta andra kunde köpa och använda när pandemin lugnat sig, vaccinet kommit och de åter känner det säkert att gå på krogen. Liknande gör nu även Red Shoe Bar i Malmö och Bee Bar i Göteborg. Gå in på deras facebook-sidor eller hemsidor och läs hur du kan stötta dem genom att köpa presentkort.  Bee Bar erbjuder även en nyårssupé du kan förbeställa och hämta upp på nyårsafton! Kreativt och smart! Så Göteborgare, se nu till att boka nyårsmaten via Bee Bar!

SLM Stockholm har tvingats stänga på grund av pandemin. Därmed försvann entré- och barintäkter. Men kanske värre är att många som brukar hänga på läderklubben glömt bort att förnya sitt medlemskap. Även om du inte kan gå på klubbkvällarna, så ser du genom att bli medlem och förnyar ditt medlemskap till att klubben finns kvar när vi väl kan träffas igen. Missa inte heller att klubben säljer en kalender för 2021 där överskottet går till att driva klubben vidare.

Listan är lång på ställen och verksamheter som behöver stöd. Självklart kan jag och du inte stötta alla, men se till att hålla dig informerad om hur du kan hjälpa de föreningar, kulturverksamheter, barer och restauranger som du vill skall finnas kvar i framtiden!

Ett nyårslöfte som har betydelse! Lova dig själv att hjälpa det av pandemin allvarligt försvagade regnbågssamhället.

När det var som tuffast för oss på QX i våras, med flera annonsörer som försvann på grund av pandemin, så fick vi känna av ett fantastiskt stöd. Många nya prenumeranter och annonsörer slöt upp för fortsatt utgivning av månadstidningen och vår dagliga nyhetsjournalistik på QX.se.

Vi har även beviljats ”Redaktionsstöd” för 2020. För första gången har QX sökt och fått statligt stöd för att säkra att regnbågsmedia kan fortsätta ges ut och möjliggöra att vi kan stärka det granskande, opinionsdrivande och nyhetsförmedlande journalistiska arbetet.

Vi har även fått ett ”innovations- och utvecklingsstöd”. Det kommer vi använda för att undersöka möjligheterna att utöka vår arbete med samhällsjournalistik. Verkligheten idag är helt annan än då vi startade 1995. Fram till nu har vi haft möjligheten att finansiera månadstidning och nättidningens nyheter genom annonsintäkter. Men för oss liksom för annan mer traditionell media har flytten av annonsintäkter till sociala mediejättar inneburit ett rejält bortfall av intäkter. Det innan att pandemin bröt ut.

Den på alla sätt välmenande GDPR-lagstiftningen har haft sidoeffekten att göda bland annat Google och Facebook med annonsintäkter. GDPR stoppar möjligheten för vanlig media att acceptera de algorimt-styrda annonser som de stora annonsköparna efterfrågar. Men har du ett konto på t.ex Google eller Facebook, ger du OK till att dessa aktörer får samla in uppgifter om vem du är, vad du är intresserad av och hur du beter dig på nätet.

Inte konstigt då att de större annonsköparna flyttat sina investeringar. Detta är en utveckling som inte är hållbar i längden eftersom en viktig del av deras affärsidé är att återpublicera det vanlig media avlönar medarbetare för att ta fram. Media som alltså samtidigt dränerats på annonsintäkter.

Skall regnbågsmedia finnas kvar med avlönade journalister kan vi inte längre helt förlita oss på annonsintäkter. Som en del av utvecklingsarbetet kommer vi i början av året genomföra en läsarundersökning. Jag hoppas du vill delta i den och ge oss en bild av vad du tycker om oss idag och vad du förväntar dig av oss framöver.

Återigen ett tack för allt stöd vi fått och allt engagemang och stöd som hela regnbågs-Sverige tagit emot under skitåret 2020.

Nu fokuserar vi på nya och ljusare tider!