Att hundratals hatiska personer, födda med lögner, uppviglade av den avgående presidenten, stormar in i det illa skyddade Kapitolium i Washington för att stoppa utnämnandet av den i demokratiska val utsedda tillträdande presidenten. Det är allvar på allvar. Även för oss, trots att det hände tusentals mil från vårt land.

Mobben, eller de inhemska terroristerna, mötte inget vidare motstånd från ordningsmakten. Bilderna från i somras på hur Kapitolium bevakades av hundratals beväpnade nationalgardister då Black Lives Matter genomförde sin stora demonstration i Washington är provocerande som kontrast till hur få vakter som skyddade de folkvalda den 6 januari.

Det är sant att Donald Trump fick många miljoner som röstade på honom. Många som motsätter sig den politik Demokraterna står för. Helt logiskt, normalt och betydelsefullt för demokratin. Trump lockade många som blivit förlorare när basindustrier som tidigare blomstrat nu vittrar sönder och lämnar mindre städer och landsbygden än mer fattig. Att en ökänd skurk i affärer lyckats få förtroende hos många av de utsatta är ändå skrämmande märkligt.

Men det är också sant att den mest hängivna kärna av väljare som Trump hetsat med hatiska lögner, i tidigare perioder svarat på liknande budskap om förestående katastrof som följd av framsteg för basala mänskliga rättigheter.

När slaveriet avskaffades. När invandringen från (syd)Europa ökade, när den på ”ras” grundade segregationen fasades ut. Varje gång har grupper som Ku Klux Klan och snarlika grupper hetsat till hat mot det som skällts för ”socialism”, skrämt med den ”vita rasens” undergång, ”frihetens” och ”familjens” förgörare och samlats för att misshandla, mörda, utföra terrordåd och med hatisk retorik försvåra för sina medmänniskor att leva i fred och frihet.

Varje gång har det tagit allt för lång tid för makten att reagera och slå tillbaks, sätta stopp för rasisternas, fascisternas fysiska våld och farliga idéer att deras folk av en nationell eller förvridet gudomlig makt står över alla andra.

Vi känner igen detta i islamismens övergrepp mot kvinnor, hbtq-personer och alla som anses bryta mot det som påstås vara den enda rätta läran.

Vi känner igen detta i den retorik som så sent som för bara några år sedan helt ogenerat framfördes av Sverigedemokraternas ledarskikt.

Vi känner igen det och vet att de som stormade Kapitolium hetsade med tal om styrka och att aldrig ge upp och som påstod sig vara ”folket” inte kan förklaras som ett tecken på ökad polarisering.

Det handlar istället om beteenden och inställningar som ännu en gång fått fäste. Hatet mot det främmande, rasismen, främlingsfientligheten, nationalismen, ”invandringskritiken”. Vår tids Ku Klux Klan-grupperingar har närt sitt hat ur chocken över en svart man som president. Tro inte heller annat än att de fyllt på sitt hat varje gång den svarte presidenten talade för hbtq-personers rättigheter. De gormar socialism och vänsterliberalism, med det är bara ett sätt att klä sin djupt rotade rasism och sitt hbt-hat i kejsarens nya kläder.

Trump var mästare i att använda sociala medier, befriade från granskande frågor och faktakoll. Det gav uppenbarligen resultat, både i USA och i andra delar av världen där totalitära drömmare och allt galnare konspiratörer växt sig starka i sina isolerade bubblor.

Under President Obamas tid fick den internationella hbtq-rörelsen aktivt stöd, hatbrott mot hbt-personer kriminaliserades, likabehandling av samkönade par infördes, samkönade äktenskap legaliserades nationellt, militärtjänst öppnades för hbt-personer, diskriminering baserat på sexuell läggning och könsidentitet förbjöds. Bland annat.

Trump agerade snabbt för att vrida tillbaks historien till tiden före Obama. Hans administration fokuserade tydligast på att försämra för transpersoner för att tillfredsställa konservativa väljare fixerade vid begreppen man och kvinna och använde det i ett strategiskt försök att splittra och försvaga den irriterande regnbågsrörelsen.

Han återinförde diskriminering av såväl transpersoner som homo/bisexuella, stoppade stora delar av det internationella arbetet för kvinnors och HBTQ-personers rättigheter. Listan är skrämmande lång i stort som smått. Så lätt och så snabbt kan våra medborgerliga rättigheter raderas.

Med Joe Biden och Kamla Harris som USA:s ledare, med öppet homosexuella och transpersoner i ledande positioner i en mångfaldens administration sänds signaler ut i världen. Timmarna efter sitt tillträde agerade Biden för att återuppta arbetet mot diskriminering av hbt-personer. Det försåtliga hat och öppna förakt som riktats mot icke vita, invandrade, homo-bisexuella och transpersoner är inte längre lika gångbart.

Vad vi än tycker om USA:s inflytande så sänder politiken over there signaler världen över. För ledare i Polen och Ungern är det nu meddelat från USA, såväl som EU, att hbtq-personers mänskliga rättigheter står över nationalistiska och religiösa dogmer.

Nu fokuserar vi på nya och ljusare tider.

PS: Se dokumentären om Ku Klux Klan på SvT Play. Lärorikt.