Miljöpartiet de gröna har länge drivit frågan att tvångssterilisering vid könskorrigering ska avskaffas, och det omedelbart. I lagförslaget finns nu en ambition att avskaffa steriliseringskravet, men trots denna ambition ska det utredas ännu en gång. Miljöpartiet anser att det är oacceptabelt att människor som redan har pausat eller skjutit upp sina ansökningar tvingas leva i ovisshet om de ska tvingas sterilisera sig eller inte, och kan bara tolka det som att Kristdemokraterna återigen har fått sin vilja igenom i alliansens familjepolitik.

Kristdemokraterna, tillsammans med Sverigedemokraterna, lever kvar i en tid som Sverige borde ha lämnat för länge sedan, en mörk tid då staten steriliserade människor som upplevdes som oönskade. Fortfarande steriliseras ett flertal personer som förutsättning för att få genomgå juridiskt könsbyte. Personen som fötts i fel kropp kan bara beviljas korrigering av kroppen så att den överensstämmer med den upplevda könsidentiteten om den dessförinnan går med på sterilisering. Det är skamligt att det händer i Sverige år 2012.

Kristdemokraternas position är inte förvånande. Vi ser hur partiets humanitära falang tynar bort i både antal och inflytande. När KD driver på för en mer humanitär politik, till exempel för vård för papperslösa eller mot utvisning av sjuka människor, stoppas deras förslag av M, FP och C. Men när det handlar om tvångssteriliseringar verkar möjligheten öppen för att de ska få styra hela alliansens politik, på samma sätt som de i många år motverkade samkönade äktenskap.

Miljöpartiet är Sveriges verkligt livsstilsliberala parti. För Miljöpartiet är det en grundläggande princip att varje människa har en absolut rätt att bestämma över sin kropp.
Vi tror inte på att bygga murar mellan människor eller sätta upp hinder för hur folk ska leva sina liv.

Vi vet att det finns många borgerliga politiker och sympatisörer som är besvikna på allianspartiernas flathet i frågan om tvångssteriliseringar, och andra frågor som har att göra med människors fri- och rättigheter. Alla ni som tycker att Sverige inte ska kompromissa med människors lika värde – välkomna till Miljöpartiet!