World Pride, den största globala manifestationen för hbtq-personers rättigheter, pågår just nu i Malmö och Köpenhamn. En dryg vecka av vajande regnbågsflaggor och fokus på hbtq-personers livsmöjligheter under parollen #YouAreIncluded. En fin devis som dock inte håller hela vägen för alldeles för många hbtq-personer i Sverige, Europa och världen.

Det som fortsatt står i vägen för att devisen om att alla är inkluderade ska uppfyllas är en fråga både om lagar och om attityder. Även om lagar kan ändras så att det generellt ger fler hbtq-personer ett bättre och mer utvecklat skydd eller en mer jämställd position med den majoritet av befolkningen som inte är en del av hbtq-världen så löser det inte det djupare problemet. Att i grunden förändra de värderingar och attityder som strävar efter att begränsa och kontrollera människor och som effektivt bokstavligen sätter stopp för att tusentals hbtq-personer över hela Europa inte kan leva fria liv, inte ges möjligheten att bli inkluderade är inte en lätt uppgift. Men en uppgift som behöver lösas innan fler människor, inte minst ungdomar får sina liv förstörda.

Vi kan inte fira Pride och prata om att alla är inkluderade som om den här verkligheten inte fanns. Vi måste alla som är engagerade i hbtq-frågor och i att skapa friare och öppnare samhällen orka rikta uppmärksamheten åt det hållet. Det elände som kommer av hederskultur och det förtryck det leder till för hbtq-personer i stadsdelar runtom i våra astäder i Sverige och över hela Europa kan inte försvinna eller bekämpas utan att ges den full uppmärksamhet som problemet förtjänar. Gamla kulturella och religiösa föreställningar ska inte få sätta agendan för hbtq-personers liv 2021. Ändå sker det varje dag. 

Politiker, polis, skola och andra myndigheter behöver ta problemen på största allvar. Frågan får inte sopas under mattan.

Politiker, polis, skola och andra myndigheter behöver ta problemen på största allvar. Frågan får inte sopas under mattan. Alla måste kunna inse att det är svårare att vara hbtq-person i Rosengård och Lövgärdet än i Limhamn och Askim. Vågar vi se problemet, vågar vi också göra något åt det. 

Lagar behöver skärpas i Sverige och över hela Europa för att kriminalisera hedersförtrycket och se till att alla berörda gärningsmän kan straffas för sådant som sker. Men även fler än polis och domstolar behöver få verktygen och kravet att agera. Skola och sociala myndigheter behöver också de blir viktiga delar i arbetet med att förändra verkligheten och steg för steg krossa hedersföreställningarna. Att backa undan, att inte agera är inte ett alternativ. Att blunda och låta unga hbtq-personer i förorter och stadsdelar med hög andel befolkning som är omgivna av en hederskultur leva i ofrihet som begränsade och avgränsade individer gör den som blundar till medskyldig, till en förövare. 

Kampen behöver därför tas idag och imorgon, på World Pride och på en vanlig vardag i november. Vi driver på för en skärpt politik som ger kraftfullare verktyg att agera mot förtrycket i Sverige och i Europa. Fler behöver ställa sig på samma sida som oss i den kampen. På den sida som kan inkludera alla. Frihetens sida.