Nu är det snart jul, och det kan vara en ensam och plågsam tid. I svenska städer packar en hel drös hbtq-personers sina väskor för att sedan resa till sin uppväxtort med tungt hjärta. Nu ska det vara familjefrid och det innebär att hålla tyst. Hålla tyst om sin partner. Hålla tyst om sin könsidentitet. Hålla tyst när någon bror/pappa/ingift gubbe dricker snaps och häver ur sig rasistiska haranger eller höhö-skämt om att kvinnor ska hållas mellan näven och spisen.

Men det finns såklart andra historier också. Om att resa till sina föräldrars hus och vara älskad, få frågor om sin senaste flört, bli kallad rätt namn hela julhelgen, få en fantastisk julklapp som visar att din tilldelade familj verkligen ser dig. Där det där med att du är hbtq-person inte är en grej alls, eller kanske till och med gör dig till favoriten för något yngre syskonbarn för du är lite coolare och lite mer intressant än de andra.

Och sen historierna om att vägra jul. Eller att fira jul med din valda familj. Eller att vara den som bjuder in för nu är du den som har ett knippe barn eller störst hus.

Ungefär här skulle jag vilja lägga in en referens till forskning om hur hbtq-personer har det under julen. Men jag hittar faktiskt ingenting utan min källa är att under flera år dels ha observerat folk omkring mig, dels sett hbtq-organisationer bjuda in till julfirande så att ingen ska behöva sitta ensam. Det enda halvkonkreta jag hittar är någon psykolog i USA som säger att en hel del av hens hbtq-patienter blir mer deprimerade vid jul eftersom det är så mycket som rivs upp. Föräldrar som tagit avstånd från en. Påminnelser om att vara släktens svarta får. Känslor av ensamhet.

Jag tänker också på det där med alkohol. Där har vi i alla fall forskning: homo- och bisexuella har oftare en överkonsumtion av alkohol. Att komma ut som queer är kanske enklare än att komma ut som alkoholist för sin mamma. Hur ska det gå att undvika all satans alkohol som kommer flöda under jul? Kanske får man köpa med sig alkoholfria alternativ, kanske får man säga att man står på en antibiotikakur som absolut inte får kombineras med alkohol. Kanske kan man få andra att lyssna på önskan om att ta en vit jul för syskonbarnens skull. Det är aldrig roligt för barn med berusade föräldrar eller andra fulla vuxna.

Om du är en av alla de som känner att jul är jobbigt av olika skäl och känner att det är omöjligt att ställa krav på folk att bete sig: fundera på om du verkligen behöver åka till en plats där du inte trivs. Är det inte bättre att göra något du faktiskt vill? Jag vet, det dåliga samvetet över att göra någon besviken kan vara plågsamt men för många är det inte alls lika plågsamt som att behöva genomlida en hel julhelg med människor som inte respekterar en. Just det här året kan du till och med skylla på snuva och att du därför tar ditt pandemiansvar genom att stanna hemma. Kanske kan du bota ditt dåliga samvete med ett kortare Zoom-samtal. Bor du fortfarande hemma? Se till att ha planerat in något du gillar och som får dig att må bra, vare sig det är att höras med en kompis eller att titta på en film som gör dig glad.

Om din julångest kommer av att du är ensam finns det öppna firanden att vara med på. Du kan vara volontär om du hellre är där i en sådan roll än som besökare. Men man måste heller inte fira. Det går utmärkt att tillbringa dagen framför Netflix med en påse chips eller att ta tillfället i akt och äntligen rensa garderoben. Pausa sociala medier så du slipper se vad andra gör. Har du ett jobb som håller öppet över jul? Ta jobbpass och kräv att du istället får vara ledig när det händer något som är viktigt för dig, vare sig det är Pride eller fotbolls-VM. Är det tungt ändå? Du kan alltid kontakta olika linjer eller chattar som har öppet om du vill prata med någon.

Tillhör du istället en av de som gillar julen och som firar på en bra plats? Fundera gärna på om det finns någon du borde bjuda med eller i alla fall höra av dig till under julafton. Julen är en knepig tid för många och en sådan handling kan göra stor skillnad för en annan människa.