Sverige låg en gång i framkant och hade den modernaste könstillhörighetslagen i hela världen. Nu ser vi efter snart åtta år av socialdemokratiskt styre hur länder i vår omgivning springer förbi oss. I Norge, där den förra borgerliga regeringen initierade beslut, har man nu en modernare könstillhörighetslag. De använde till och med en svensk utredning från 2014 som underlag för förändringen.

Socialdemokraterna har en tendens att lova saker inför val som tyvärr endast resulterar i en skrivbordsprodukt och att en utredning läggs i en låda. Nuvarande regering vill gärna framstå som en inkluderande och HBTQ-vänlig regering. Före detta statsminister Stefan Löfven har gjort ett stort nummer av att könstillhörighetslagen behöver förnyas. Senast i september 2021 lovade han i sin regeringsförklaring att en ny lag ska vara på plats under innevarande mandatperiod. Det var med förvåning vi såg hur frågan försvann från agendan samma dag som Magdalena Andersson tillträdde som ny statsminister.

Som tur var så var remissförfarandet redan igång och nu har remissvaren inkommit. Det är tydligt att det lagförslag som finns med i utredningen har en stor acceptans från såväl intresseorganisationer som majoriteten av riksdagspartier. Förslaget skulle underlätta för de många unga transpersoner som idag lider av en betydligt sämre psykisk hälsa.

Från Regeringskansliet har undanflykterna haglat, för hög arbetsbelastning på socialdepartementet och risk för att möjligheten till könskorrigering skulle utnyttjas av kriminella för att komma undan straff är några av de orsaker man hänvisat till. Magdalena Andersson var tydlig redan som finansminister att en förändrad könstillhörighetslag skulle vara en fara för rättssamhället.

Frågan vi måste ställa oss är om inte den sanna orsaken till att förslagen dröjer är att viljan inte finns. Det är lätt att i vallöften och i fina styrdokument påstå att man är ett parti för HBTQ-personer. Men när en av de viktigaste frågorna för gruppen efterfrågar skjuts i sank då väger orden lätt.

Nu är det mindre än en månad kvar för regeringen att lägga fram en proposition som är så efterlängtad. Om inte regeringen kommer agera så kommer vi påminna er om sveket mot transpersoner under varje HBTQ-politisk debatt under valrörelsen.

Ska det återigen till en borgerlig regering för att viktig lagstiftning för HBTQ-personer ska genomföras? Vi gjorde det 2006 och vi kan göra det igen 2022 om vi får väljarnas förtroende att leda landet. Vi tror på frihet och vill skapa ett samhälle för individen och den nuvarande könstillhörighetslagen är definitivt ett hinder som skapar psykisk ohälsa för allt för många unga.

Vi står redo att göra förändringen, men nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna, har man modet och viljan? Eller blir det återigen tomma ord och brutna löften?