Hovet har vid det här laget insett att HBTQ-frågorna inte längre är lika omdiskuterade och att det finns ett folkligt stöd för till exempel äktenskap mellan personer av samma kön. Det är helt enkelt inte kontroversiellt år 2013 att vara utdelare på QX-galan, så det verkligt märkliga är att kungahuset ända fram tills nu har undvikit allt som på något sätt kunde tolkas som stöd till vår frihetsrörelse. Möjligtvis är det bättre sent än aldrig, men när det var tuffare att stå upp för lika rättigheter fanns kungligheterna naturligtvis inte där.

När en medlem av kungafamiljen då till sist uttrycker självklarheter så blir hon en hjälte. Att detta kallas unikt säger egentligen mer om själva monarkin än om Victoria Bernadotte. För att en 35-årig kändis går på Gaygalan är numera inget märkligt. Kungahuset var helt klart medvetna om att detta skulle ge publicitet och spä på bilden av Victoria Bernadotte som en modern kvinna. Det handlar egentligen om normala saker som vi bör kunna förvänta oss. Med en demokratiskt vald statschef skulle detta inte vara en sensation utan något av en självklarhet.

Monarkin är en kvarleva från en fördemokratisk tid och kungahuset vet om att de måste försöka anpassa sig till dagens samhälle. För att kunna behålla maktpositionen som statschef inser de behovet av att skapa ett folkligt stöd. Monarkin får dock inte bli ett ideal för oss i HBTQ-rörelsen. Heteronormen är genom ärftlighetsprincipen grundläggande för monarkin. Victoria Bernadotte fick be både pappa kungen och regeringen om lov för att få gifta sig och en tronarvinge måste produceras inom det heterosexuella äktenskapet.

Monarkin är inte queer och måste få inta sin naturliga plats som en del av vår historia genom en naturlig övergång till ett mer demokratiskt statsskick, nämligen republik.


Liberaler för republik