Venhälsan har under många år byggt upp ett starkt förtroende inom HBTQ-communityt. Vi Socialdemokrater menar att Venhälsan är en av Stockholms viktigaste vårdmottagningar med unika resultat. Venhälsan, vid Södersjukhuset, är ett nordiskt flaggskepp för vård av män som har sex med män, transpersoner och svensk HIV-vård.

Venhälsan har flera gånger de senaste åren hotats av sammanslagningar, flytt och minskad verksamhet som skulle slå sönder 40 års samlad kompetens. Vi har sagt ifrån varje gång för verksamheten måste få fortsätta drivas och utvecklas i nuvarande form.

Det är en trygg plats för patienter som annars ofta känner otrygghet i kontakt med vården. Venhälsan har det avgörande uppdraget att ge alla som behöver tillgång till PrEP i Region Stockholm, men är också ansvariga för apkoppsvaccinationerna som vi hoppas kan dra igång mycket snart.

Vi socialdemokrater ser med oro på hur sexuellt överförbara sjukdomar ökar i omfattning i flera grupper. Samtidigt försämras möjligheterna till testning då populära kliniker stänger igen eller begränsar sin testningsverksamhet.  Vi ser med oro på hur drop-in-tiderna nu nästan är helt borta på alla STI-mottagningar, så som Venhälsan, i hela region Stockholm.

Det ska vara lätt att få en tid, då krävs också mer resurser. Efter pandemin står vi inför en testningsskuld med risk för mycket stora utbrott av könssjukdomar. Personer med obehandlad HIV, klamydia, syfilis och gonorré riskerar både den egna hälsan och att allt fler blir smittade. Alla som är sexuellt aktiva måste kunna testa sig, den som har olika sexpartners borde uppmanas att göra det regelbundet. Då måste också tiderna finnas, utan långa väntetider.

Den välfungerande behandlingen av HIV och PrEP är något av det bättre som hänt i vården på senare år. Vi har äntligen behandlingar som ger oss möjlighet att på sikt skulle kunna eliminera ny smitta av HIV i Stockholm och Sverige.

Venhälsan har också på ett imponerande sätt minskat kön från över 1000 personer för två år sedan till nästan ingen väntetid alls idag trots coronapandemi. Kunskapen om att behandlad HIV inte överförs är för låg.

Stigmatiseringen av HIV måste brytas. Många av de homosexuella män som borde ha varit 60+ idag finns inte mer. Vi förlorade alldeles för många innan tillräckligt bra mediciner utvecklats. Idag har vi bättre möjligheter att rädda liv. Idag finns det många människor som lever goda liv med HIV utan att deras diagnos begränsar vardagslivet allt för mycket.  Samtidigt når vi nu ett nytt och outforskat område, allt fler personer som lever HIV lever idag långa liv.  Samhället måste också göra sig redo att hantera åldrandets sjukdomar som exempelvis demens. Hela vården måste bli bättre på att fördomsfritt och kunskapsbaserat möta hiv-positiva.

Hela vården måste bli bättre på att fördomsfritt och kunskapsbaserat möta personer som lever med HIV. Socialdemokraterna i Region Stockholm vill satsa på Venhälsan. Vi vill göra Venhälsan till ett regionalt och nationellt kunskapscenter för HIV med särskilt uppdrag att utveckla sin stödjande verksamhet gentemot såväl kommunal omsorg som vården i stort, med ett särskilt fokus på HIV och ålderssjukdomar. Vi vill tillgängliggöra PrEP, som förhindrar överföring av hiv-viruset utan årslånga köer. Mer resurser ska också tillföras för att tillgängliggöra testning på flera mottagningar i länet.

Våra konkreta förslag:

  1. Fortsätt utöka tillgången till PrEP i syfte att ingen ska smittas av hiv i Stockholm.
  2. Se till att Venhälsan får vaccinera så många som möjligt så fort apkoppsvaccin finns tillgängligt. Alla män som har sex med män ska erbjudas vaccin när det finns.
  3. Ge Venhälsan mer resurser för att återöppna Drop-in-mottagningen
  4. Gör Venhälsan till ett kunskapscenter för HIV, också för ålderssjukdomar
  5. Öka forskningsanslagen till HIV och STI-forskning i region Stockholm
  6. Bryt stigmatiseringen av HIV i vården

Det är dags att Region Stockholm och politiken visar Venhälsan den respekt de förtjänar – vi vill satsa på och utveckla Venhälsan!