Vilken sommar. Jag har fått jobba med fantastiska människor i skärgården. Jag fick äran att sommarprata igen. En oväntad passion kom – och svepte förbi. För första gången fick jag glida med dykes on bikes längst fram i prideparaden och möta tusentals glada människor utmed vägen som applåderade fram deltagarna. En smällkyss på Sturegatan satt som en smäck innan jag vimmelkantig rumlade in i en obeskrivligt skojig finalkväll i parken med bubbel, gung under bar himmel och hela området vibrerade som en förälskad tonåring. Överallt dessa strålande fejs. Jag ville krama varenda människa jag mötte. Det uppdämda behovet av att få flirta, festa, hångla, umgås och släppa lös sin inre lilla djävul fick äntligen utlopp. Som vi hade längtat. Jag drog ett par bira inne i kinkyområdet och kärleken för vårt community exploderade som ett varmt fyrverkeri inombords. Mobilerna i fickan. Ömsesidig respekt. Det finns ingen plats i världen där jag känner mig så trygg och fri som inne i pridepark. Lyckan har hållit i sig nästan ända hit. Den sällsamma harmonin kan också berott på att jag undvikit Ekot och snabbt bläddrat förbi nyhetssidorna den här sommaren. Men nu står valet för dörren och man har liksom inget val. Jag läser ikapp intervjuerna med partiledarna i denna tidning.
Till Ebba Busch vill jag säga: tack för din frispråkighet. Det blir lättare att veta var man har dig då. Dina kommentarer om våra familjer, våra parader och vår sexualitet behöver inte upprepas. Vi har läst dem till leda och budskapet når fram hur mycket du än minglar runt bland ”lössläppta gays” och hur mycket du än flaggviftar i den parad du fnyser åt. Jimmie Åkesson hade däremot inte lust att möta QX:s journalist (mitt i en valrörelse!). Senast han gjorde det, och fick frågan varför SD röstat emot alla hbtq-reformer de någonsin tagit ställning till, svarade han: ”Inte en enda alltså? Där ser man.”
Så tack också till dig Jimmie för ditt och partiets tydliga och öppna förakt för, inte bara de mest utsatta, som flyktingar som inte har något annat val än att fly, utan också er osminkade hånfullhet gentemot oss. Inget annat parti har varit så drivande i sexualpolitiska frågor i kommuner och regioner som SD. De motarbetar genuspedagogik i skolan, vill styra sexualundervisningen, förbjuda prideflaggor och minska eller stoppa anslagen till hbtq-organisationer och kvinnojourer.

Påminner för säkerhet skull också om detta: Bara veckor innan Ryssland invaderade Ukraina kunde Jimmie Åkesson i SVT inte svara på om han föredrog demokraten Biden eller Putin och stod fast, också efter att Trump hetsat sina anhängare att storma Kapitolium, att det hade varit bättre för USA och västvärlden om Republikanerna vunnit valet. Flera ledande Sverigedemokrater ville dessutom belöna den amerikanske ex-presidenten med Nobels fredspris.
På hemmaplan vurmar de för hårdare tag mot brottslighet och vill byta namnet Kriminalvården till Straffverket. Jonas Gardell var snabb på bollen och påminde i sin tur om att inget annat parti hyser så många kriminella som just SD själva:
”Sverigedemokraterna är så överrepresenterade vad det gäller allvarliga brottsfall att om man bara satte sig själva i fängelse skulle det förmodligen vara en viktig del av lösningen på hela problemet med kriminaliteten”, skrev han i Expressen.

Skrattet fastnar i den berömda halsen när man inser att liberalerna på fullaste allvar i valet mellan S och SD valde att alliera sig med de senare. Lika ofattbart som att Ulf Kristersson lovar väljarna att de ska slippa livsstilsförändringar för klimatet skull när världen bokstavligen står i brand och omedelbara förändringar är avgörande för vår fortlevnad. För att inte tala om när han inför förra valet såg Hédi Fried i ögonen, sträckte fram handen och lovade att ”aldrig, aldrig samarbeta med SD.”
Om han så lättvindigt kan svika en förintelseöverlevare så varför inte också dig? Att någon enda människa vill ge honom förtroende efter detta ryggradslösa svek är lika obegripligt som att transpersoner och homon skålar med Ebba Busch i pridepark.
Jag pratar med vänner, grannar och random folk i hundrastgården. Nästan alla säger att de är rädda för vad som kan ske i 2022 års svenska riksdagsval. Mycket står på spel. Man kan absolut ha invändningar mot vänsteralternativen, men den som röstar åt höger i detta val ger otvetydigt SD en skjuts mot mer makt över våra liv.
Våra rättigheter och vår rätt att få existera på våra egna villkor, som att en vecka om året kunna festa i vår fristad och erhålla skydd så att vår kärleksparad tryggt kan genomföras, är inga självklarheter och något vi någonsin kan ta för givet. Gör vi det är vi illa ute. Det finns de som aldrig kommer hålla oss om ryggen om de får makten. Ge dem inte chansen.