Gravfynd avslöjar: ickebinära personer levde troligtvis redan på stenåldern” basunerade Illustrerad Vetenskap ut för någon vecka sedan. En oväntat oseriös bildsättning (människor iklädda djurhudar och lösskägg av mindre bra kvalitet) gav lätt sken av att allt bara var en ploj. Men nej, det var på fullt allvar.

En grupp forskare har undersökt 1 252 förhistoriska gravar från sju olika begravningsplatser i Centraleuropa. Kvarlevor från människor som begravts under perioden 5500–1200 f.v.t. har analyserats, och utifrån dem har forskarna formulerat hypoteser om synen på kön under stenåldern och bronsåldern.

Forskarnas definition av ickebinär verkar dock vara att exakt allt som bryter mot könsnormer är ickebinärt. Och så kan man såklart tänka, men det är inte helt vanligt. Med det resonemanget skulle exempelvis transmän räknas som ickebinära, eftersom vi bryter mot cisnormen. Maskulina kvinnor och feminina män blir per automatik ickebinära de också. Oväntat nog benämner forskarna även olika intersexvariationer som en form av ickebinäritet.

Med brasklappen att medicinskt kön inte går att avgöra enbart genom att granska gamla ben har de ändå försökt kategorisera skelett som manliga respektive kvinnliga utifrån exempelvis bäckenets form. (Långt ifrån alla skelett gick att kategorisera.) Därefter har de klassificerat personers sociala kön utifrån vilka saker som eventuellt placerats i graven. Omkring 10 procent av gravarna har ett socialt kön som bryter mot medicinskt kön, och det anser forskarna är ickebinärt. De går vidare med en hypotes om att ickebinära var en minoritet redan under denna tidsperiod.

Jag önskar att jag kunde förstå deras slutsats men jag ser inte varför dessa 10 procent måste kallas specifikt för ickebinära. Eventuellt råder total begreppsförvirring. För egen del tänker jag att deras fynd kanske betyder att människor redan på stenåldern kunde ha olika samhällspositioner, roller och intressen – och möjligen även könsidentitet – oavsett vilken typ av könsorgan man fötts med.

Måhända är det omöjligt för oss att formulera tankar om kön under stenåldern utan att samtidigt vara präglade av vår samtid. Tiden vi lever i genomsyras av föreställningar om kön, och dessa är tätt sammankopplade med makt. Vi matas med könsnormer från sekunden vi föds. Men tänk om makt och kön inte alls hängde ihop på stenåldern? Kan vi ens föreställa oss det?

Inte helt osökt tänker jag på alla gånger jag fått frågan “Men om vi levde i en värld där kön inte spelade någon roll, skulle det finnas transpersoner?”. Och svaret jag ger brukar alltid vara samma: jag har ingen aning. Skulle det finnas cispersoner? Skulle folk transitionera lite titt som tätt i stället? Vi kan omöjligt veta.

Viktigast av allt är nog ändå att vi lever här och nu, och inte i en fantasivärld. Vi behöver förhålla oss till verkligheten, även om en del kan tycka att det är kul att fördjupa sig i filosofiska tankeexperiment. Transpersoner finns och har länge varit en av variationerna i att vara människa. Och kanske fanns vi redan på stenåldern.