Så får jag ta detta med medvetna lögner även denna månad.

SvTs Aktuellt har vid upprepade tillfällen ignorerat lögner som pekar ut enskilda dragqueens.

Flera gånger har de i direktsändning låtit lögnen om att den sagoläsande Miss Shameless skulle presentera sig som en ”skamlös vinhora” för barnen, sändas utan motfråga eller kommentar.

Första gången var i december då Sverigedemokraternas partisekreterare ett flertal gånger, utan att korrigeras, upprepar detta i livesändning. Då mailar jag i egenskap av privatperson programmets ansvarige utgivare Charlotta Friborg och frågar om det inte vore på sin plats att redaktionen korrigerade eller i alla fall kommenterade detta felaktiga påstående..

Hon höll inte med. Det är ”ju en debatt där en extern medverkande gör vissa utsagor och de får stå för honom. Det finns en frihet för inbjudna debattörer att argumentera där de ju också ger varandra mothugg.

Vid partiledardebatten den 7 maj i SvT blir frågan om att dragqueens läser sagor för barn en av de tongivande frågorna. Jimmie Åkesson får oemotsagd upprepa lögnen att Miss Shameless kallar sig ”Skamlös Vinhora” när han presenterar sig för barnen.

Programledarna anser uppenbarligen inte heller då att det är ett problem att lögnen upprepas om och om igen.

I juni kommer en opinionsundersökning som visar att SD nu slutat tappa väljare. Analysen är att debatten om just ”Skamlös Vinhora” har slagit igenom och troligen lockat tillbaks väljare.

När Elisabeth Marmorstein och Mats Knutson, Aktuellts politiska kommentatorer den 14 juni tar upp fenomenet dragqueens som läser för barn i en genomgång av politikeråret så fnyses det åt det absurda i att denna ”smala fråga” kom upp på partiledarnivå.

Det är ju knappast en fråga som ligger högt upp på väljarnas agenda”, konstaterar Marmorstein och fortsätter. ”Men uppenbarligen tycker SD och Jimmie Åkesson att det har något att vinna på den här frågan, den här typen av kulturkrigsfrågor…. och det kan vara extra viktigt nu när man har ett så långtgående samarbete med regeringen men fortsatt gärna vill värna sin partiidentitet.

Och hon fortsätter: ”Sen skall vi också komma ihåg att när SD gör den här typen av utspel ja då går deras politiska motståndare i taket vilket gör att SD hamnar i centrum av debatten och det är en position som bekant har gynnat dem rätt ordentligt genom åren.

Mmm, den ’skamlösa vinhoran’ har tjänat Åkesson väl, kan man säga”, sammanfattar programledare Katia Elliot med ett litet menande leende.

Inte heller denna gång nämns att hela SDs utspel bygger på just en medveten lögn som nu både i bild och text slås fast som sanning av Aktuellts egen redaktion.

En analytisk kommentar skulle kunna vara att om något så har Jimmie Åkessons team lärt av alt-högerkollegor i USA där ogenerade lögner upprepas gång efter annan och till slut accepteras som sanning, som lögnen om det stulna valet. I USA sker det med benägen hjälp från vänligt sinnad media.

Här i Sverige uppenbarligen med okritisk hjälp av SvT och Aktuellt. Den medvetna lögnen fastslås som en neutral lite småskoj sanning.

Lustigt nog kan svenska nyheter säga att ”det stulna valet” är en lögn. Men att sagoläsande kallar sig vinhoror för barn, köper de okritiskt.

Jag förvånas över att, sedan lögnen först började spridas i december 2022 och till dags dato, ingen på SvT frågar sig om det rimliga i att Miss Shameless inleder sina sagostunder med att säga: ”Hej små barn jag heter Skamlös Vinhora”.

Skulle Miss Shameless presentera sig så skulle många fler än SDs partistrateger tycka att de inte skulle passa som sagotanter. Och jag fattar att väljare som verkligen tror att en som presenteras som ”Skamlös Vinhora” läser ”sexberättelser” för små barn, tycker det är att gå lite väl över gränsen.

Så låt oss konstatera som Katia Elliot att lögnen om den skamlösa vinhoran tjänat Åkesson väl. Med tillägget att det är tveksamt om det skulle ha lyckats ifall andra partiledare och Aktuellts programledare och experter i alla fall en enda gång ifrågasatte påståendet.

Precis dessa lögner om regnbågsrörelsens idé, mål och budskap sprids av högernationalister och islamister och uppmuntrar till det vi nu ser i flera länder: våld riktat mot regnbågsrörelsen, regnbågsetablissemang och Pride-festivaler. Förra året i Oslo. I år lyckades den österrikiska polisen stoppa en islamistiskt motiverad och välplanerad hatattack mot Prideparaden. Två av många exempel.

Lögnerna motiveras konsekvent med just det som antyds av Sverigedemokratiska företrädare; att barnen måste skyddas från regnbågsrörelsens sexualisering av allt och alla. Att nationalister och islamister kan sprida dessa farliga lögner i sina medier är på allvar ett hot mot gruppen och mot enskilda. När detta tillåts okommenterat spridas i trovärdig media, då höjs hotnivån ytterligare.