Dagen innan Prideparaden i Budapest kom beslutet att bokhandeln Lira tilldöms böter på motsvarande 370 000 kronor för att de tillsammans med andra ungdomsböcker säljer boken Heartstopper av Alice Oseman.

För två år sedan antog parlamentet en lag som förbjuder ”främjande”, eller ens att visa existensen, av samkönad kärlek om detta kan nå ungdomar.

I sann Putin-anda motiverar den ungerska regeringen censur och absurda lagar med att ”skydda ungdomen”. Uppenbart ingår då inte hbtqi-ungdomar i deras ungdom.

Några veckor tidigare jagades återigen deltagare i Istanbul Pride genom stadens gator. Ett 40-tal personer arresterades.
Att förbjuda Pride-demonstranter är på samma sätt som att förbjuda böcker och information diktaturfasoner.

Ungern och Turkiet. Två länder som är så uppretade på Sverige att de ser chansen att jävlas och utpressa EU och USA genom att fördröja ratificeringen av vårt land som NATO-medlem.

I Ryssland har en enhällig Duma i juli röstat igenom ett totalförbud mot könsbekräftande vård. Motivet sägs vara att ”skydda ungdomen” från västlig påverkan. Dumans ledamöter har hört talas om en konspiration som påstås finnas mellan giriga läkare och hbtq-aktivister med något absurt syfte att vilja ”byta kön” på så många som möjligt. Läkarna för att tjäna pengar, hbtqi-aktivisterna av någon oförståelig anledning.

Konsekvensen av denna besinningslösa politik leder inte ”bara” till att transpersoner nekas vård. De som redan genomgått könsbekräftande vård och registrerats i sitt kön och ingått äktenskap skall nu få dessa tvångsupplösta.

I Uganda skrev president Yoweri Museveni den 29 maj under en ny vidrig hatlagstiftning. ”Upprepad” homosexualitet skall straffas med döden. Lagen skärper på ett helt oacceptabelt sätt de förbud mot samkönad kärlek som redan finns i Uganda.

Sedan tidigare har amerikanska evangeliska kyrkor spenderat mycket tid i Uganda för att sprida lögner om och hat mot homo-bisexuella och transpersoner. Numera är Uganda dessutom ett av länderna som Ryssland utvecklar sina relationer med. Och nyligen var Irans ledare Ebrahim Raisi på besök och då valde att hylla att dödsstraff införts för samkönad kärlek.

Förra gången den drakoniska hatlagen antogs och skrevs under av presidenten, lyckades den ugandiska hbtq-rörelsen, stoppa den genom beslut av Högsta domstolen. Även denna gång finns en kvarvarande förhoppning om att en prövning av lagen i Högsta domstolen kommer få ett positivt resultat.

Denna sommar har en hbtqi-konferens i Indonesien stoppats efter att islamistiska grupper hotat den, religiösa ryssvänliga huliganer stoppade med våld Pride i Tbilisi och signaler från Jordanien och irakiska Kurdistan pekar på att den hatfyllda politiken får fäste på platser som tidigare ingett hopp.

En för hbtqi-personer i verkligheten livsfarlig allians mellan länder håller på att formas där just synen på vår kärlek och rätt till självbestämmande hamnat i fokus.

Då gäller det att demokratierna och dess medborgare orkar stå emot och försvara de framgångar vi tillkämpat oss.

Därför blir det oroande att Högsta domstolen i USA, med sin konservativa majoritet, beslutat att det är helt OK att som näringsidkare diskriminera någon grundat på dennes sexuella läggning. Direkt efter beslutet meddelade en hårfrisörska i Michigan att hon, med hänvisning till ”yttrandefrihet”, inte vill klippa håret på transpersoner.

I Sverige har vi sett hur tanken att bibliotek inte skall låna ut böcker som talar om samkönad kärlek och transpersoner liksom att dragqueens inte skall läsa sagor för barn framförs av landets näst största parti.

I de flesta stora europeiska länder har nationalistiska, främlings- och hbtqi-fientliga partier idag mellan 15-20% av rösterna och i flera länder har dessa partier bjudits in att få ett politiskt inflytande.

Om det värsta händer, att republikanerna återtar presidentposten i USA, kommer det leda till allvarliga säkerhetspolitiska problem för den demokratiska världen så som vi redan nu ser, och utgöra ett direkt hot mot hbtqi-samhället. Det är inte för inte som ”nödläge” utropats av delar av hbtqi-rörelsen i USA efter Republikanernas ny anti-hbtqi-kampanjer.

Vid årets Pride i Stockholm firas mångfalden. Idén, i rak motsats till den främlingsfientliga nationalism som fått fäste i Europa och USA, om att samhället blir bättre när mångfalden erkänns och välkomnas. Mångfald som Pride skriver handlar om ” identiteter, läggningar, religioner, kulturer, ursprung och mycket mer”.

I stället för att förbjuda och bränna böcker, hetsa fram religionskrig och hat riktat mot det som anses ”avvika” är Pride-rörelsens budskap just att hylla och fira mångfalden vi lever i.

Det budskapet är tydligt och på allvar. På över 100 platser runt om i Sverige har de senaste åren denna mångfald firats. Det ger oss hopp.