Där högerextremister får makten sker det snabbt ett drev mot hbtqi-personer och kvinnor. Italienska premiärministern Giorgia Meloni, från partiet Italiens bröder som har rötterna i fascismen, förkroppsligade det när hon gjorde en ny hbtqi- och barnfientlig tolkning av existerande familjelag. Tolkningen tvingar lokala myndigheter att upphöra med att registrera båda föräldrarna för samkönade barn på barnets födelsecertifikat. Istället är det bara den biologiska föräldern som kan registreras. Det är oacceptabelt att barn och samkönade föräldrar berövas sin trygghet.

I staden Padua har minst 27 mödrar drabbats som en konsekvens. Både barnkonventionen och hbtqi-personers mänskliga rättigheter åsidosätts när politiker med medeltida åskådningar styr. Det förvånar därför inte att representanter för Melonis systerparti, Sverigedemokraterna, slänger ifrån sig hatiska påståenden om att det skulle finnas en koppling mellan hbtqi-rörelsen och pedofili. Högerextremister gör allt för att demonisera hbtqi-rörelsen och vända de senaste decenniernas framsteg av mänskliga rättigheter.

Precis som i resten av EU är det traditionella högerpartier som håller högerextremisterna under vingarna, i eller utanför regeringen. I Sverige utgör Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) stödparti till Sverigedemokraterna (SD) genom att säkerställa stort politiskt inflytande för dem och i Italien är det bland annat högerpartiet Forza Italia. Länge var det dessutom M:s och KD:s partigrupp EPP i Europaparlamentet som backade den högernationalistiska premiärministern Viktor Orbán i Ungern. Alltså samma person som i Ungern drev igenom lagen om att förbjuda utbildningsmaterial som inkluderar hbtqi-personer.

Hbtqi-organisationen ILGA Europe vittnar om en allt mer polariserad och våldsam utveckling av debatten i EU. Det gör även vi som parlamentariker. Debatten i Europaparlamentet har hårdnat de senaste åren. Åsikter som aldrig skulle uttryckas för bara några år sedan har normaliserats och hat och hot har ökat.

Samtidigt konstateras det att det än så länge fortfarande tas flera positiva framsteg politiskt. I EU diskuteras nu förslaget som ska säkerställa att även barn till samkönade föräldrar ska garanteras tryggheten till båda sina föräldrar oavsett var de väljer att flytta i unionen. Är man förälder i ett land så måste man kunna fortsätta vara förälder i ett annat. Idag tvekar vissa föräldrar att flytta till ett annat EU-land just på grund av farhågan att berövas sin rätt att förbli förälder juridiskt.

Vissa av de drabbade familjerna i Italien har uttryckt att de överväger att flytta dit där de har rätt till att förbli föräldrar. Det är oacceptabelt att vi inom EU 2023 har människor som flyr sina hemländer för att de berövas sina grundläggande fri- och rättigheter eller inte vågar flytta inom unionen för rädslan att berövas från sina rättigheter. Hela EU måste vara en hbtqi-trygg union. Det är dags att sätta stopp för den ökade hbtqi-fientligheten i Europa.

EU kan bättre. Att kärleken och omsorgen mellan två samkönade föräldrar inte skulle vara gynnsam för ett barn är ekon från en förlegad tid. Det är hat, hot, våld och diskriminering som skadar våra barn, inte kärlek.

Det är allvar nu. Vill traditionella högerpartier som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna i Sverige, Forza Italia i Italien och deras parlamentsgrupper i Europaparlamentet på riktigt sätta stopp för högerextremisternas frammarsch så måste de sluta vara Jimmie Åkessons och Giorgia Melonis lakejer. Hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter.