I Sverige, ett land känt för sina progressiva värderingar och engagemang för mänskliga rättigheter, borde vi inte ens överväga att tillåta omvändelseterapi. Ändå har en regeringsutredning kommit fram till att detta skadliga och förödande förfarande inte bör förbjudas. Vi är djupt oense med den slutsatsen och anser att det är en viktig frihetsfråga för HBTQ-personer och ungdomar att omvändelseterapi förbjuds omedelbart.

Omvändelseterapi är en praktik som har visat sig vara ineffektiv, farlig och djupt kränkande. Dess syfte är att försöka ändra en individs sexuella läggning eller könsidentitet genom tvång och manipulation. Det är inte bara ovetenskapligt, utan det är också moraliskt fördömande och utgör en allvarlig kränkning av ens mänskliga rättigheter.

För det första strider omvändelseterapi mot grundläggande principer om individuell frihet och självbestämmande. Ingen borde ha rätten att diktera över en persons känslor, identitet eller sexualitet. För HBTQ-personer, särskilt ungdomar som kämpar med att förstå sin egen identitet, kan detta förfarande vara förödande och leda till livslånga psykiska och fysiska hälsoproblem.

För det andra är omvändelseterapi i grunden ineffektiv. Ingen seriös medicinsk eller psykologisk organisation stödjer dess användning. Istället har det dokumenterats att många som tvingas genomgå detta förfarande lider av depression, ångest och självmordstankar. FN har kallat omvändelseterapi för tortyr och kräver ett globalt förbud.

Att utredningen inte vill förbjuda omvändelseterapi är ett slag i ansiktet på alla de HBTQ-personer som i decennier arbetat för lika villkor och för alla ungdomar som riskerar att utsättas för detta. Det underminerar vårt lands stolta tradition av att främja jämlikhet och respekt för alla. Det är dags för regeringen att gå emot utredningens slutsatser och fatta ett beslut som står i linje med våra grundläggande värderingar om frihet och rättvisa.

Vi uppmanar regeringen att omedelbart förbjuda omvändelseterapi i Sverige. Det är en fråga om att skydda våra ungdomar och värna om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Låt oss vara en förebild för andra länder genom att ta ställning för rättvisa och inkludering och sätta stopp för denna skadliga praxis en gång för alla. Det är dags att visa att Sverige står på den rätta sidan av historien.