Härom veckan kom ännu ett nytt slag i den ryska regimens kamp mot allt som inte passar in i deras trångsynta världsbild. Ryssland tog sig helt enkelt för att förbjuda hbtq-rörelsen och stämpla den som extremistisk. Ett beslut som redan lett till ett ännu större förtryck mot hbtq-personer i landet och som tydligt visar vilket förakt Putin och hans anhang har för delar av sin egen befolkning.

Steg för steg har den ryska regimen reducerat sin befolkning från att vara individer till lydiga verktyg för en mans och hans anhangs storhetsvansinne. En närmast avskaffad yttrandefrihet, eliminerande av oppositionen, hårda restriktioner mot media och en kringskärning av det civila samhället som lämnat allt i statens och propagandans händer har effektivt gjort Ryssland till en mörk plats för människor och för allt vi kallar civilisation.

Att olika minoritetsgrupper står högt upp på listan över misshagligheter som ska bekämpas och suddas ut är inte överraskande men likväl tragiskt. Det är heller inget nytt – det nya är skalan – fräckheten i att ställa sig upp och deklarera förtrycket inför hela världen.

Den ryska regimens avsky mot hbtq-personer har varit tydlig länge. Går vi tillbaka till 2017 ser vi hur ingen invände när den installerade diktatorn i ryska delrepubliken Tjetjenien satte i gång att arrestera, tortera och döda misstänkt homosexuella. Att landet och regimen fortsätter på den inslagna vägen är bara en ny påminnelse om eländet.

Men varför ska vi bry oss? Är några ryska hbtq-personers rättigheter något alls i skuggan av det oerhörda i det ryska anfallskriget mot Ukraina? Men kopplingen finns där – av alla idiotiska skäl till att anfalla Ukraina som Putin använt sig av är kampen mot hbtq-personer och mot det den ryska regimen ser som västerländsk dekadens – ett tydligt skäl. Kriget är inte bara ett krig om mark. Det är i allra högsta grad ett krig om kultur och värderingar. På ena sidan den öppna och inkluderande kulturen vi – Sverige och Europa – står för där individer får vara sig själva och där mänskliga rättigheter respekteras. På andra sidan den ”Ryska världen”, ett synsätt där du bara fyller en funktion som ett verktyg för staten, där ingen får eller tillåts avvika från normen.

Den här kampen är inget som vi kan tillåta Putin och resten av den ryska regimen att vinna. Hbtq-perspektivet är kanske bara en del i det mörka som pågår, men likväl en tydlig påminnelse om varför vi inte kan låta Ryssland vinna. Friheten för alla måste försvaras, grundläggande mänskliga rättigheter upprätthållas här och där.

Det här är därför inte ett tillfälle att backa utan att öka trycket. Den ryska regimen måste stoppas, Putin måste stoppas. EU och alla regeringar och ledare i den demokratiska världen behöver stå starka tillsammans och ge ett fortsatt starkt stöd i kampen om dessa värderingar.