Om man regelbundet avfärdas som konspirationsteoretisk är det lätt att börja ifrågasätta sig själv. Och det är nog klokt: om få andra delar din världsanalys kan det finnas skäl att fundera på om du är ute på hal is. Men ibland kan det faktiskt visa sig att du hade rätt hela tiden och att det är din omgivning som är lurad.

Amerikanska SPLC (Southern Poverty Law Center) har släppt en rapport som visar på ett nätverk av grupper som tillsammans varit centrala i att försämra transpersoners livsvillkor i både USA och andra länder. Genom synkroniserade insatser och att lyfta fram pseudovetenskap har de genomfört en enorm PR-intensiv, med målet att splittra hbtq-rörelsen och utmåla transpersoner som ett hot mot ciskvinnor och cisflickors rättigheter. Taktiska mediareportage, desinformation och klassisk vit makt-retorik kan konstateras. Det är över 60 grupper med i kartläggningen.

We show how this network of anti-LGBTQ+ actors have built a political and PR machine that twists data and opinion from a very small minority of the medical community and positions it as mainstream” säger en av rapportförfattarna. Det vill säga: marginaliserade åsikter med väldigt lite förankring i verkligheten framställs som självklara.

Det är klart att vi är många som undrat. Vad var det som fick opinionen att svänga så snabbt? Hur kunde vi gå från sansade samtal och källkritik till att flera debattörer och journalister plötsligt ändrade sin retorik till ett väldigt skarpt ”nu har det gått för långt med det här transtramset” och började påstå att den könsbekräftande vården vi behöver inte är bra för oss? Nog har vi anat att det funnits viss organisering bakom det, och även tagit del av skärmdumpar från Facebookgrupper eller hört berättelser från enstaka personer som valt att lämna de svenska anti-transgrupperna. Men att det skulle vara så pass utvecklat som denna kartläggning indikerar var det nog få som anade. Eller i alla fall inte vågade föreställa sig. För det låter nästan lite för skrämmande? Som en dystopisk film om en gigantisk konspiration.

Vi lever i en tid där konspirationsteorier flödar. Och det är nog dags att vi påminner oss om skillnaden mellan konspiration och konspirationsteori. En konspirationsteori är en hypotes om en komplott, sammansvärjning eller konspiration men som saknar tillräckliga bevis eller till och med saknar bevis överhuvudtaget. Det går inte att belägga. Men bara för att det finns fantasier om sammansvärjningar betyder inte att det inte finns andra ondskefulla komplotter som faktiskt existerar.

Alltså: att läkemedelsindustrin och transpersoner gått samman för att lura barn att bli trans, förstöra allt jämställdhetsarbete och rasera ciskvinnors idrottsutövande är en konspirationsteori som det saknas belägg för. Att ett stort antal anti-trans-organisationer använder sig av pseudovetenskap för att föra fram sina åsikter och leda journalister på villovägar är däremot inte lika lätt att avfärda som påhitt.

(Och så den nödvändiga brasklappen: det finns säkert brister i rapporten och ja, den är skriven av personer som står upp för hbtq-personers rättigheter. Men läs den gärna i sin helhet, om framväxt av olika begrepp, finansiering och taktiker.)