Sedan Corona drabbade världen har varje nytt år som följt överraskat. Är det inte lågkonjunktur, försvagad krona, högre priser och högre räntor så har ännu ett krig brutit ut och en krishärd uppstått.

Efter att det började ljusna i Ukraina har Trump-republikanerna i USA beslutat sig för att utnyttja situationen inrikespolitiskt och därmed underlätta för Vladimir Putin och hans krigsmaskin. Så vansinnigt.

Ungern och Turkiet fortsätter spela förorättade och vägrar ge OK till ett svenskt NATO-medlemskap. Otroligt tjurigt men inte helt verkningsfullt då resterande medlemsstater i stället fortsätter att stärka direkta militära samarbeten med Sverige.

Hamas fasansfulla terrorattack mot civila israeler och gästarbetare den 7 oktober följt av ett helt förödande krig där civila i Gaza drabbas på ett oacceptabelt sätt, underblåses av krafter som välkomnar allt som inte blir en fredlig samexistens mellan Israel, Palestina och grannländerna.

Krafter som även gillar att vi tittar bort från det ryska överfallet på Ukraina och som välkomnar kaos och oförsonliga konflikter i de liberala västerländska demokratierna.

Varje nyår de senaste åren har jag hoppats på en förändring. Att konflikter och krig ebbar ut, bara gamla beprövade virusstammar sprids, att insikten om vårt gemensamma ansvar för miljön äntligen sjunker in och att ekonomin åter stabiliseras och rikedomar fördelas!

Så mycket elände har vi matats med de senaste åren att det som inte får ske riskerar att bli verklighet; att vi passiviseras. Att vi helt enkelt inte orkar längre och vänder ryggen till politik, nyheter och inte förmår tro på goda visioner om en gemensam framtid.

Att läsa resultatet av Europe elects valundersökning som publicerades i november drar inte direkt upp smilbanden.

De två partigrupper i EU-parlamentet som samlar partier som motsätter sig hbtqi+personers rättigheter och gör det de kan för att försinka och försvåra för flyktingar, kvinnor och nationella minoriteter. Partier i vars ideologi ingår att majoritetens rättigheter alltid övertrumfar minoriteters. Dessa två partigrupperna går starkt fram.

I ECR, Gruppen Europeiska konservativa och reformister, där Sverigedemokraterna ingår, återfinns Italiens Bröder. Partiet vars ledare är premiärminister Giorgia Meloni och som med kollegorna i partiet Lega drivit igenom en lag som fråntar icke biologiska föräldrar sina barn; dock enbart om det gäller lesbiska föräldrar.

Här ingår också polska Lag och Rättvisa som var bland de som stod bakom den vidriga idén om ”hbtq-fria zoner”.

Här ingår transhatiska spanska Vox, Sannfinländarna och litauiska Waldemar Tomaszewski som bland annat röstade emot en resolution från EU-parlamentet riktad mot lagskärpningen, inkluderat dödsstraff för ”försvårad” homosexualitet, i Uganda.

Medan ECR ser ut att öka sitt antal ledamöter i EU-parlamentet med 21 stycken, från 62 till 83, så ökar gruppen Identitet och demokrati, ID, med 14 nya mandat i valundersökningen. Här ingår franska Rassemblement National som under sina tidigare namn drog ihop tiotusentals i demonstrationer mot samkönade äktenskap och regnbågsfamiljer. Alternative Für Deutschland, som trots öppet lesbisk partiledare, bland annat går till storms mot ett regnbågscenter med absurda anklagelser om sexuella övergrepp mot barn, österrikiska FPÖ som likt Sverigedemokraterna hetsar mot sagoläsande dragqueens med grova antydningar och lögner om artisternas syften.

Listan över hur de ”socialkonservativa”, nationalistiska partierna uttalat sig och steg för steg arbetat för att montera ner de framgångar som homo-bisexuella och transpersoner har uppnått kan göras långt mycket längre.

Denna den konservativa, kvinno- och hbtqi+fientliga politiken har haft framgång i Europa, så som i USA, Argentina, Ryssland, Indien…

Men det finns hopp. Brasilien och Polen, liksom tidigare USA, har visat att den nationalkonservativa vågen, efter att ha prövats, tappat i popularitet.

2024 har precis inletts och ett inte helt engagerande, men för Europas hbtqi+befolkning mycket viktigt, val skall genomföras.

Ta inspiration av de positiva steg som tagits i flera länder, bort från höga murar och inåtvänd pessimism, och börja redan nu engagera dig för ett högt valdeltagande i EU-valet.

Så kan du bidra till att vända de senaste årens depression till en vision om just en gemensam framtid grundad i principerna om mänskliga rättigheter, fred och gemensamt ansvar.