I TV4 Nyhetsmorgon sitter den sällan empatiska Hanne Kjöller och har åsikter om könstillhörighetslagen. Stärkt av vetskapen att hon tidigare gått över anständighetens gränser utan några som helst konsekvenser håller Kjöller inte igen här heller. Hon säger att man är naiv om man inte förstår att vi som ser behov av en förenklad process att ändra juridiskt kön är “början på en sektliknande rörelse som vill arbeta för ett queert samhälle. Det här är mer en ideologi, förutom den här lilla gruppen som är sjuka.” Hon kallar det för sjukdom, påstår att “transsexualitet” smittar (nej, hon vet inte ens vilka termer som används). Leonidas Aretakis i samma panel säger ifrån, medan programledarna låter Kjöller hållas och avrundar med att konstatera att panelen inte håller med varandra.

Vad krävs för att bli cancelled i det här landet? Ja, att bara uttrycka sig kränkande och okunnigt om transpersoner är i alla fall inte skäl nog. Trots konsekvenserna i enskilda människors liv. Jag är fortfarande förvånad över att ingen ursäkt kom efter att manusförfattarna i SVT:s Svenska Nyheter skrivit grova “skämt” om barn som är trans eller utforskar sin könsidentitet. Programmet som sändes i oktober 2022 orsakade trakasserier i skolan, ledsna människor och ett ännu svagare förtroende för det offentliga. Programledaren slutade förvisso kort efteråt men uppgav att det inte hade att göra med att programmet anklagats för transfobi. Tvärtom svarade han att det är “enormt roligt när dumma människor blir jättearga för ingenting och det är ju någonting som gör att man vill stanna kvar och göra mer”. Själv trodde jag att satir handlar om att kritisera och häckla personer med makt, inte att ge sig på barn som befinner sig i en utsatt position. Men så är jag ju också dum, enligt denna tidigare programledare. Kanske är redaktionen medvetna om att deras skämt förstärkte hot och hat mot barn i det här samhället, kanske inte. Jag hade ändå önskat att de gått ut med ett meddelande om att de förvisso har sin konstnärliga frihet och tycker att man ska få skämta om allt, men att de nu inser att de eventuellt inte hade rätt fingertoppskänsla eller full förståelse för konsekvenserna. Och att de är ledsna över att deras försök till humor slagit tillbaka på barn, för det är inte okej att behandla andra på det sättet.

Vi lever i en tid där avsky och attacker mot minoriteter ökar, och desinformation sprids blixtsnabbt. Våra rättigheter diskuteras, och vi är beroende av majoritetens välvilja och populism för att slippa steriliseras mot vår vilja, kunna gifta oss och erkännas juridiskt i relation till våra barn. “Man måste kunna skämta om allt” fungerar mindre bra i extrema tider, där flera länder dessutom dragit tillbaka rättigheter för hbtq-personer.

Varje gång en Sverigedemokrat kallar SVT för vänster eller woke vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Vad i SVT:s sätt att skildra transpersoner är woke? Själv tycker jag att flertalet SVT-produktioner speglar SD:s värderingar. Är det det som är public service? Att ingen känner sig nöjd eller rättvist skildrad?

Att bli cancelled är att förlora följare och att inte längre självklart bjudas in. Det är inte en rättighet att sitta i TV-paneler eller att dela med sig av sina åsikter genom krönikor. Du har rätt till din åsikt och alla kan göra fel, men utgivare och arbetsgivare har också ett ansvar att förmedla saklig information och att se över vilka värden man vill förmedla. Skicka folk på fortbildning, berätta om eventuell arbetsmiljöpolicy och meddela dessa tyckare att de behöver skärpa sig om de ska vara kvar. Låt till exempel inte vilken amatör som helst få uttala sig om konsekvenserna av könstillhörighetslagen – de har inte koll. Bjud istället in myndigheter, forskare eller experter. Att låta vem som helst ta plats med en åsikt är inte ansvarsfullt.

Det är för högt i tak, och priset betalas av minoriteter som lever med konsekvenserna av det i sin vardag. En hel del tyckare borde fundera på vad de faktiskt kan något om, och vilka områden de saknar tillräckligt med kunskap om för att göra ett bra jobb. Våga tacka nej. Och alla runt omkring har ett ansvar: säg ifrån, avfölj, sluta dela deras texter. Visa att samtalsklimatet behöver bli mer respektfullt. Är man för elak eller sprider fake news, då är man inte välkommen att vara med.