I Sverige 2016 är begreppet ”kärnfamilj” inte längre aktuellt. Verklighetens familjekonstellationer ser annan ut och det är inte mer än logiskt att det anpassas därefter. Det är av högsta vikt att familjepolitiken moderniseras. Den sittande regeringen har sedan dem valdes 2014 inte gjort mycket för en modernare familjepolitik. De förslag som Alliansregeringen lade under sin tid vid rodret har fastnat på Socialdemokraternas skrivbord på Rosenbad. En modern familjepolitik handlar inte enbart om antalet föräldradagar delat på mamman och pappan utan i detta måste också möjligheten till surrogatmödraskap, adoption för samkönade och normkritik inkluderas.

Familjer består inte längre av mamma, pappa och två biologiska barn utan kan idag också bestå av två mammor och deras adopterande barn, eller en transpersons adopterade barn. Familjer är olika och det måste accepteras och gynnas av samhället. Detta trots att en inte passar in i mallen för det normativa samhället.

År 2016 inkluderar vi alla familjekonstellationer, inte exkluderar dem från samhället och debatten. Värdet av familj är inte mindre betydande för att det består av annat än normens mall. Detta handlar inte om betydelselös plakatpolitik utan om att vi måste inkludera alla familjekonstellationer i den moderna familjepolitiken som Sverige bör driva och måste gå i bräschen för. Grundat på detta handlar det också om att möjliggöra surrogatmödraskap, göra det enklare för hbtq-personer att adoptera barn och att normkritik genomsyrar samhällsdebatten. Det är inte att bara uttala ett begrepp utan det handlar om real förändring för en modernisering av familjepolitiken.

Faktumet att Sverige föll i placeringen på ILGAs (International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association) årliga index över mänskliga rättigheter för hbtq-personer i Europa är en tydlig indikation på att Sverige har stannat av i utvecklingen av en modernare familjepolitik och möjliggörandet för alla individer att bilda och ha familj. En början på detta är att familjepolitiken utgår ifrån stjärnfamiljen istället för kärnfamiljen.