Ännu ovanligare är att man talar om det hedersförtrycket som drabbar HBTQ-personer. När det gäller HBTQ-personer ser hedersförtrycket ofta likadant ut som för övriga som drabbas av det, men det finns ett även ett mer subtilt hedersförtryck och som de flesta inte ens tänker på. Det är inte ovanligt att HBTQ-personer får höra från föräldrar och släktingar ”Vad ska mormor säga?” eller ”Vad ska våra vänner säga?”. Detta är en form av hedersförtryck om det fortsätter och personen som kommit ut som HBTQ-person inte accepteras av sin familj eller förväntas dölja delar av sitt liv för släktingar och familjevänner. Det finns fall där HBTQ-personer har gifts bort eller själv valt att gifta sig med någon av det motsatta könet för att inte förlora kontakten med sin familj.

Hedersförtryck kan ta sig många olika former men vi måste se det för vad det är – ett sätt att förneka individer att själva välja vilken väg deras liv ska ta genom att skuldlägga personen med ett ansvar för familjens ”heder”. Allt typer av hedersförtryck måste bekämpas och de som utsätts för det få stöd. Exakt vilket stöd som behövs är självklart individberoende och situationsberoende. En del behöver sannolikt samtalsstöd, medan andra kan behöva hjälp med tillfälligt boende eller till och med hjälp att bygga upp ett liv utanför den miljö de har befunnit sig i.

I Stockholm har staden finansierat ett länsöverskridande samarbete mot hedersrelaterat förtryck genom Origo, där olika kompetenser samlas för att ge de behövande det stöd som behövs. För dem som bor på andra orter än i Stockholmsområdet är det dock svårare att hitta och få tillgång till den hjälp man behöver – en hjälp som kan vara livsavgörande. Även om det finns samtalshjälp att få är de som ger den sannolikt inte specialutbildade i den komplexitet som finns runt hedersrelaterat förtryck. Vilket råd ger man till en ung tjej där en kille hotar att lögnaktigt berätta att de har haft sex om hon inte har sex med honom? Hotet att folk tror på lögnen och hennes liv blir en omöjlighet är reellt och kan förstöra hennes liv. Att förstå denna problematik och veta vad man kan göra för att hjälpa till är nödvändigt.

Det borde vara självklart 2016 att vi alla erkänner att det hedersrelaterade förtrycket finns och att det behövs specialinsatser för att komma till rätta med det, men vi måste också hjälpa dem som lever med detta förtryck idag. En väg att hjälpa är att säkerställa att organisationer likt Origo finns tillgängliga över hela landet och att stödet är kostnadsfritt för den hjälpsökande.

Stockholm Pride har i år valt temat ”Vem bestämmer?”. Svaret är egentligen enkelt! Varje individ måste ha rätt att bestämma över sig själv och vem hen är eller vill vara. Vad släkt, vänner eller samhälle tycker ska inte få styra! Att hjälpa dem som inte får bestämma själva borde vara en självklarhet!