Det blev en ”lätt surrealistisk” rättegång kring frågan om Baltic Pride kan hålla den parad man den 8 maj fick tillstånd till men som Rigas kommunfullmäktige förbjöd i förrgår.
RFSLs vice förbundsordförande Ulrika Westerlund var med på förhandlingarna och berättar att den lilla lokalen där förhandlingarna hölls fylldes av medlemmar från den högerinriktade No Pride-rörelsen och den religiösa sekten New Generation.
– Gruppen leddes av den katolske kardinalen i Lettland, berättar Ulrika Westerlund per telefon.

Kommunfullmäktiges juridiska ombud, New Generation, en bedjande kardinal och No Pride-företrädaren med supporters bakom.

Motståndargruppen som placerade sig i en del av rummet krävde att få bli part i målet.
– Det var lätt absurt att se hur den man som dömdes för att ha kastade bajs på Prideparaden 2006, liksom den som dömts för att ha kastat en bomb mot oss 2007 fanns med i den gruppen.
När domstolen beslutade att No Pride, katolska kardinalen och New Generation inte var part i målet fick ”bajskastaren” ilsken eskorteras ut ur domstolen skrikandes ”förrädare”.
Så kunde de egentliga förhandlingarna ta sin start.
– Det märkes att Riga stads representant inte trodde på det hon skulle företräda och hon gjorde en blek figur som verkade förkrossad över att behöva säga det hon sa, säger Ulrika Westerlund.
Efter två och en halv timme kom så beslutet att Baltic Pride kan hålla sin parad i och utanför Vērmaņdārz-parken. Och polisen känner sig säkra över att man kan hantera motdemonstranter.
– Det uppfattas som ett bakslag att den här skett nu i år igen, säger Ulrika Westerlund.
2008 kunde Pride-paraden hållas utan större problem efter att strul med förbud, domstolsförhandlingar och våldsamma protester. Den här gången har No Pride och olika religiösa grupper dock åter fått fart.
– Hur är säkerheten för er?
– I själva rättegångssalen har det varit lugnt, säger Ulrika. Det hela var en civiliserad tillställning. Men vi vet att vi inte kan gå härifrån en och en utan måste röra oss i grupp.

Läs även:

Unik chans att sätta press på EU-länder Pride-parad stoppas i Riga Nytt försök att förbjuda Pride i Riga Nyamko Sabuni deltar i Baltic Pride