I dagarna har såväl Copenhagen Prides som World Outgames digra programblad släppts. Vare sig man är intresserad av sportprogrammet, debatter eller kultur så kommer Köpenhamn i år garanterat att bli en hotspot för Europas och världens hbt-personer. Och för de som föredrar att hänga på stan och festa natten lång så finns knappast någon gräns för vad som erbjuds.
För en luttrad festivaldeltagare ser möjligen det enorma utbudet av fester riskabelt ut, men med tanke på det förväntade antalet deltagare i festivalerna kanske i alla fall de flesta fester kommer att gå runt.
Festprogrammet startar på fredagen den 24 juli med ett White Party och sedan är karusellen igång. QX är på plats tillsammans med festarrangören Rocco och gör på lördagen en fest i centrala stan, bara något kvarter från Rådhuset där den stora invigningsceremonin hålls. På scen står Annikafiore med sitt nya musikprojekt och så spelar Per QX och Cunigunda sätter fart på stämningen.
På den enorma festplatsen Halvandet, i Köpenhamns hamnområde kommer totalt 7000 personer att kunna festa gemensamt. Festområdet är bokat lördag kväll, onsdag kväll och den avslutande lördagen då Rocco och Berlin-klubben GMF har den officiella avslutningsfesten.
Förutom de stora festerna och Rocco på Zum Biergarten är gayklubben Be Proud ett säkert tillhåll under veckan. Här arrangeras olika specialfester snart sagt varje kväll. Den största kvinnofesten blir på Hal D avslutande lördagen och dessutom arrangeras en rad kvinnofester under veckan.
Läderbögarna på SLM har satsat extra stort i år och gör en stort eget arrangemang Out in Leather, som kulminerar med en fest på K# – alla Köpenhamnsnostalgiker bör dra på sig läder för denna kväll eftersom K# är gamla Pan Club på Knabrostræde!
Mirage heter den multikulturella föreningen Sabaahs fest och för de som gillar lite mer relaxat i badbyxor är det Sailor Splash Party som gäller.
Som vid alla stora festivaler av detta slag lär en stor del besökare välja att hänga på de etablerade gayställena, så områdena kring Oscar och Code, Centralhjørnet och CanCan respektive området kring Studiestræde lär vara överbelamrat med folk som festar loss.
Nu är ju vare sig Copenhagen Pride eller World OutGames enbart fråga om fest; Sportaktiviteterna kommer dominera denna vecka med alltid publikpopulära tävlingar som simning, brottning, simhopp och aerobic. Totalt blir det 36 grenar det kommer att tävlas i och det hålls en rad workshops i olika idrottsgrenar varav flera är gratis att besöka.
En rad städer – däribland inte Stockholm som tackade nej till att delta – presenterar sig i samband med OutGames. Det blir infotält och en rad kulturarrangemang: Antwerpen står vid Vor Frues Plads tillsammans med Melbourne, På Nytorv står Rio de Janeiro och Mexico City, Århus står vid Søren Kirkegaards Plads pch Tel Aviv på Islands Brygge. Missa inte Tel Aviv som satsar på att presentera modern dans! Vid Fredriksholms Kanal har Copenhagen Pride sitt Pride Park i år, med tält och scen. Här kommer QX/Qruiser att hålla till under festivalen! Vid Fredriksholms Kanal blir det även Womens Space under hela veckan.
Gallerierna i Kødbyn, kring Halmtorvet, ser till att queera till stans konstliv under festivalen och självklart kommer queeriga baren Jolene att vara ett centrum för de kulturintresserade hbt:arna.
Och på lördag 1 augusti blir det stor parad från Fredriksbergs Rådhus till Köpenhamns.
Danmark passar på att samtidigt med festligheterna uppmärksamma att det i år är 20 år sedan som landet, först i världen, införde registrerat partnerskap. En stor välsignelseceremoni kommer att arrangeras i Vor Frue Kirke med präster från danska kyrkan. På den stora människorrättskonferensen kommer Axel Axgils att vara en av huvudpersonerna. Idag är Axel 94 år och still going strong. Han och hans bortgångna make Eigil varde första som ingick registrerat partnerskap. De två är dessutom föregångarna till alla skandinavisk hbt-media!
Hej och hallå – detta kommer bli en vecka som går till den Skandinaviska hbt-historien, inte minst för att exakt samtidigt så arrangeras Stockholm Pride.
Har någon funderat på utbyte? Förväntar mig att Prideparaden i Stockholm och den i Köpenhamn i alla fall utbyter hälsningar via länk!
Och till nästa gång kanske de två städerna kan föra dialog så vi alla kan festa i två veckor istället för en!


Program för World OutGames/Copenhagen Pride i QX GayMap – listat på svenska, norska, danska, finska, tyska och engelska – fylls på efter vart

Ladda ner lågupplöst PDF med programmet för OutGames

ZMag-version av programmet för OutGames

Ladda ner programmet för Copenhagen Pride