Staffan Olsson – legend

När Staffan Olsson var 19 kände han dörrvakten på Café Opera. Dörrvakten kände ett bögpar. När Staffan skulle träffa dem var han väldigt nervös.

– Jag hade en massa föreställningar om att de skulle se mig som ett sexobjekt och vilja ha mig så fort man tog i hand. Så var det inte, haha.

Nu är Mannen med Manen 45 år gammal, tränare för Hammarbys herrlag, landslagets förbundskapten och inte längre rädd för bögar.

– Om någon av mina spelare kom ut skulle jag inte behandla honom annorlunda. Visst, det kanske uppstår någon situation om man inte kan förutse, men då löser vi det. Som person och handbollsspelare är han ju densamme.

Du är på träningsläger under Pride, hur gärna hade du velat gå?
– Det hade varit spännande. Det är kul att idrottsföreningar visar intresse och stöd för en sådan här sak.

Vilka vill du ska gå i ditt ställe?
– Fotbollen är ju Hammarbys lok som hörs och syns mest, så det vore jäkligt bra om de drar största strået.

Hur tror du fansen reagerar?
– Jag kanske är en naiv storstadsmänniska nu, men jag tror att det uppskattas av de flesta. Det finns ju alltid vissa personer som är emot, men så är det alltid. Som samhället ser ut nu borde det inte vara konstigt att idrottsföreningar deltar i Pride. Kanske för 10-15 år sedan, men idag – jag vet inte hur jag ska säga utan att bli misstolkad – men idag är det ju mer ”normalt” att vara gay.

Temat för Pride är hetero – hur har heteronormen märkts i lagen du spelat i?
– Klart att det är en speciell jargong i omklädningsrummet. Fast den är inte lika rå idag som då jag började spela. När jag ser tillbaks var vi väldigt barnsligt macho då. Idag sägs till och med vettiga saker, haha.

Har du träffat någon homosexuell handbollsspelare?
– Inte vad jag vet, men jag såg en dokumentär om ett gäng norska gaykillar som hade ett handbollslag. Den var bra.

Handboll är en väldigt fysisk sport. Vad skulle du tänka om du försökte gå på genombrott och du visste att killen som låser dig gillar killar?
– Det skulle inte störa mig för fem öre. Det är ju fortfarande en motståndare som jag vill vinna över.