Med upp till 700 deltagare kunde idag Vilnius se den första Pride-paraden genomföras efter att en av landets högsta domstolar gett tillstånd.
Bland motdemonstranterna fanns religiöst färgade grupper, bonderörelser och högerextrema. Kring 800 kravallpoliser och stängsel utmed paradvägen höll dock dessa grupper på behörigt avstånd.
I sitt tal efter att paraden genomförts sa Birgitta Ohlsson att ”vi skapar historia”.
– Med en marsch för frihet, jämlikhet så kommer vi aldrig att låta våra gator tas över av homofobi, sa hon enligt Alfa.lt.
Hon passade även å att sända en hälsning till paraddeltagarna från hbt-aktivister i Uganda som kämpar mot den antihomosexuella lag som just nu riskerar att antas av landets parlament.
Enligt Alfa.lt hade vid halv femtiden 19 personer gripits för störande av ordningen varav en för våld mot polisman. Polisen hade även under dagen beslagtagit sprängmedel, masker och slagträ. Totalt deltog ca 1000 personer i motdemonstrationen. Men det folkliga motståndet mot Prideparader är enligt opinionsundersökningar som gjort större än så. Hela tre fjärdedelar var mot att tillåta hbt-rörelsen att demonstrera, enligt nyhetsbyrån BNS.
Paraden har bevakats stort i litauisk media och Birgitta Ohlsson närvaro och uttalanden har fått mycket uppmärksamhet.
Baltic Pride turnerar mellan de tre baltiska staterna och nästa år kommer den att arrangeras i Tallinn för att om tre år åter hållas i Vilnius. I den estniska huvudstaden har Pride kunnat firas utan några större störningar de senaste åren.
I dag kom även rapporten om att den Prideparad som planeras till den vitryska huvudstaden Minsk nästa helg i samband med Slavic Pride, har förbjudits med hänvisning till att paradvägen går för nära bland annat tunnelbanestationer.

Video från dagens parad publicerad av sajten delfi.lt


Ohlsson berömmer Litauen

Klartecken i Vilnius Paraden förbjuden i Litauen Baltic Pride startar i veckan