För två år sedan gick polis, brandkår och försvarsmakt för första gången i uniform i Prideparaden. Förra årets nyhet var idrottsföreningarna AIK och Hammarby. Djurgården tackade nej till att delta officiellt, men damfotbollens Victoria Sandell Svensson och dåvarande sportchef Mikael Söderman gick ändå.

Med Victoria Sandell Svensson på semester i Kalmar, dessutom höggravid och med trasiga ljumskar, finns i nuläget ingen som är beredd att dra på sig blåränderna inför paraden nästa lördag.

– Jag är beräknad att föda 25 augusti och det är första gången i mitt liv som vi har fyra veckor sammanhängande semester tillsammans, så vi tar det lugnt i min frus familjs hus vid havet. Men vi missar en rejäl fest, och om jag inte hade varit här nere hade jag gärna suttit och tittat. Jag hoppas att de som vill representera Djurgården gör det, säger Victoria Sandell Svensson, numera sportchef för Djurgårdens fobollsdamer.

Hon tillägger också att klubben inte fått någon förfrågan att delta i Stockholm Pride, en förklaring som även gavs av Jonas Riedel, informationsansvarig på herrfotbollsidan, i gårdagens Sportbladet.

Enligt paradchefen Joachim Åberg har ingen av de drygt 100 organiationer som hittills anmält sig fått någon inbjudan.

– Alla som går med i paraden gör det på eget initiativ. Förra året var det AIK som kom till oss. Jag hoppas självklart att Djurgården kommer att finnas representerade i år också.

I AIK:s styrelse hade Pride varit på tapeten sedan länge.

– Vi diskuterade frågan redan förra vintern och beslutade oss för att höra av oss till Pride, säger Johan Strömberg, ordförande i AIK.

Han köper inte Djurgårdens förklaring om att inte ha fått en inbjudan.

– Vill man gå med så går man med. Jag tycker att det är konstigt att de inte deltar, med tanke på den negativa uppmärksamheten deras ”nej” fick förra året.

Av erfarenhet vet jag att ”bög” är ett av de vanligare skällsorden på AIK:s hemmamatcher – hur reagerade AIK:s supportrar efter förra årets deltagande?
– Jag fick en del mail från ett par knäppgökar. Jag är fortfarande förvånad att en sådan här sak kan reta upp folk. Vi lever i ett upplyst samhälle och homo- bi- och transsexuellas rättigheter borde vara självklara. Men för varje negativt mail, fick jag två positiva från stolta familjer.

Förra året talades det om att Börje Salming skulle gå med, men det blev inte av. Vilka namn har ni på gång i år?
– Det är inte jag som samordnar, men vi tar tag i det när lördagen närmar sig.

Förberedelserna inför årets parad är i sitt slutskede. Paraden startar klockan 13 vid Ringvägen-Zinkensväg och av de 100 ekipage som anmält sig till årets parad är Svenska kennelklubben en av nykomlingarna. Tidigare har det även ryktats om att Sverigedemokraterna ska gå med tåget.

– Men jag har inte fått in någon anmälan från Sverigedemokraterna att delta i årets parad, säger Joachim Åberg.