De ekonomiska problemen för Föreningen Stockholm Pride är fortfarande inte lösta. Ändå går 2012 års festivalledning ut med platsen för ett av festivalens verksamhetsområden, PridePark. Efter att under 2010 och 2011 ha prövat nya platser återvänder man nu till Tantolunden, där PridePark var placerad 1998 – 2009.
Festivalchefen Alf Kjeller lyfter i dagens pressmeddelande att Stockholm Pride 2012 firar 15-årsjubileum och tycker att det ”känns spännande” att nu vara på samma plats som då man startade 1998.
‑ Även om platsen känns igen så kommer festivalen att utvecklas, förnyas och kännas 2012, lägger han dock till.
Sedan i höstas har Föreningen Stockholm Pride valt att separera ansvaret inom organisationen så att de som löser de ekonomiska problemen för 2011 års festival är den sittande styrelsen, medan en nytillsatt festivalledning arbetar för att få ihop årets festival.
Hos Kronofogden har totalt ansökningar på nära 1,4 miljoner kronor lämnats in gällande festivalen 2011. Av dessa har hela 922 000 återkallats, vilket är ett tecken på att överenskommelser redan har nåtts kring dessa krav eller att fordringsägarna och Pride sitter i förhandlingar.
Men nya krav har också tillkommit efter årsskiftet. I januari lämnade STIM in ett krav på 189 191 kronor och artisten Snövit Hedstierna lämnade in ett krav på 66 438 kronor.
Totalt ligger nu aktuella krav hos Kronofogden på strax under 400 00 varav två har gått till domstol. Hur stora skulder som inte har lämnats in hos Kronofogden finns det inte information om då Pride inte vill ge mer detaljerade uppgifter om pågående förhandlingar
QX frågade föreningens ordförande Pär Wiktorsson om det aktuella ekonomiska läget.
– Vi jobbar med två processer parallellt, berättar han. Styrelsen arbetar med att lösa den ekonomiska situationen från förra årets festival och en självständig festivalledning jobbar med att förbereda sommaren festival.
– Hur ser det ut med ert arbete att lösa ekonomin för föreningen?
– Samtalen går framåt med leverantörer och artister och det går åt rätt håll, säger Wiktorsson. Det är dock svårt att säga hur resultatet blir innan vi är klara med alla samtalen.
Wiktorsson säger att han är tacksam över den samarbetsvilja han mött men att det handlar om enskilda samtal som går olika.
– Men trots att ekonomin för 2011 inte är löst så känner ni er bekväma med att sätta igång årets festival?
– Ja det gör vi och vi tycker att vi går åt rätt håll. Det finns ett stort intresse och stor efterfrågan för festivalen och därför jobbar vi i de här två spåren parallellt. Idealt hade vi redan avslutat samtalen från 2011, men det är samtal som tar tid.
– Det vore förmätet att föregå resultatet av samtalen, understryker han. De är pågående. Vi tycker det är viktigt att möta efterfrågan som finns och visa hur vi tänker bygga förutsättningarna för årets festival.
– Ni vill inte berätta ännu om hur stort underskottet blev för förra årets festival, men vad handlar de summor som inte gått till Kronofogden om?
– De ligger i olika storleksgrad, svarar Wiktorsson. Det jag kan säga i denna situation är att föreningen haft ett eget kapital på 900 000 kronor som inte har räckt till och vår utgångspunkt nu är att betala så mycket som möjligt.
– Till årets festival skall ni sälja DogTags. Är det inte stor risk att det man får in via den försäljningen går till att finansiera förra årets underskott?
– Hela vår utgångspunkt är att vi skall lösa situationen, svarar Wiktorsson. Att skjuta problemen framför oss är inte ett alternativ. Jag hoppas att vi skall kunna avsluta samtalen med gott resultat i god tid. Utgångspunkten är inte att skjuta på skulder så det belastar årets festival utan att 2011 skall lösas separat.
– Den 25 mars är det årsmöte. Är det då ni presenterar resultatet för föreningen?
– Vi kommer att presentera bokslut innan dess, svarar Wiktorsson. Utgångspunkten är att vi då också skall ha gått i mål med samtalen.
I pressmeddelandet från föreningens nya ”självständiga festivalledning” berättas att två av evenemangen blir välkända inslag från förr med torsdagens schlager och fredagen som tas om hand av Anders Olsson som tidigare gjort bland annat 90-talskvällen.
– En klassisk torsdagskväll och ett fredagsprogram signerat Anders Olsson visar redan nu att årets festivaldeltagare har mycket att se fram emot när det gäller aktiviteterna i Pride Park under Stockholm Pride 2012, säger Alf Kjeller.
I pressmeddelandet anges inte var 2012 års PrideHouse kommer att ligga.

Läs även:


Föreningen Pride förhandlar vidare

Pride betalade aldrig Babsans bukett

Artistbolag säger nej till Pride-uppgörelse

Pride ställer in betalningarna

Prides ordförande: Vi är i en allvarlig ekonomisk situation