Linus, du ska tävla i EuroGames i fotboll som börjar idag, berätta!
– Ja, precis. Det finns ju massor av sporter att tävla i och jag ska spela fotboll med Pan Fodbold från Köpenhamn!
Ja, du är ju svensk men bor i Köpenhamn och tävlar för en danskt fotbollslag, hur kommer det sig?
– Jag spelade tidigare i Stockholm All Stripes (tidigare Stockholm Snipers), men träffade min danska kille på en fotbollsturnering i Hamburg och efter något år av distansförhållande valde jag att flytta till Köpenhamn. Att börja spela fotboll i Köpenhamns motsvarighet till Stockholm All Stripes kändes givet – en del av spelarna kände jag sedan innan då vi åkt på samma turneringar.
Spelar din fästman i samma lag alltså? Hur är det?
– Ja, vi båda spelar i samma lag. Det är kul att dela sitt största intresse med den jag lever med, men visst kan det bli lite hetsigt ibland, haha. Han är forward och jag är back, så på träningar när vi spelar internmatch finns det ju vissa närkamper som är viktigare att vinna än andra…
Jag har förstått att danska Pan och svenska Snipers känner varandra väl?
– Pan Fodbold och Stockholm All Stripes åker ibland iväg gemensamt på vissa turneringar, när inget av lagen får ihop tillräckligt med spelare. Senast tror jag det var i GayGames i Paris 2018, då var jag och Simon Öhrlin spelande tränare för Snipers. Vi har ju genom åren haft en del träningsmatcher mot varandra, men då är det blodigt allvar – i alla fall på planen, men det glömmer vi lika snabbt när det vankas fest lite senare…
Hur mycket har du tränat med Pan?
Jag har spelat med Pan i lite mer än ett år nu, men på grund av läget med Corona har vi haft en period när vi inte kunnat träna. Annars har vi två-tre träningar i veckan och minst en match.
Vad ser du mest fram emot i EuroGames?
Detta EuroGames ser jag faktiskt mest fram emot att alla kompisar från Stockholm All Stripes kommer, men det är nog för att det senaste året varit så annorlunda. Annars är det mesta med EuroGames roligt – det finns massor av sporter att kolla på och det är en härlig stämning. Folk är glada och det sociala är minst lika viktigt som det sportsliga.
Har du något tips till någon som aldrig besökt ett EuroGames?
Gå på de officiella evenemangen, och kolla upp hur du tar dig till de olika platserna där sporterna utövas. Oftast är det lite utspritt, och det är alltid roligt att träffa andra än de som utövar just din sport. Många som åker på EuroGames åker också för det sociala – så knyt kontakter, då blir både detta EuroGames och kommande turneringar roligare. Det finns även en hel del fester, i år är det ju dessutom i anslutning till WorldPride – det tycker jag alla deltagare ska ta till vara på.
Om Pan och Snipers möter varandra i final, vem vinner?
Pan, utan tvekan. Jag kommer ge mina lagkamrater alla insidertips om Stockholm All Stripes spelare. Deras skyttekung Simon Bronegård kommer vi att punktmarkera!