Det blir fotboll, badminton, friidrott, tennis, bowling, konståkning och ytterligare ett 10-tal sporter när EuroGames drar igång i Köpenhamn idag.
Under gårdagens bjöd Svenska Ambassaden i Köpenhamn in de svenska deltagarna på snittar och dryck och önskade dem lycka till. Men på festen var förutom ambassadören själv, Charlotte Wrangberg, även jämställdhetsminister Märta Stenevi. Här ses de tillsammans med bowlingkvartetten Peter Jönsson, Per Carlsson, Anders Rehnberg och Daniel Gustfasson.
– Det var mycket välkomnande, säger Peter Jönsson. Ambassadören var förtjusande och ministern charmade alla.
Ett 50-tal glada svenska deltagare i EuroGames minglade på den generösa bjudningen på Svenska ambassaden.

Berätta, ni ska tävla i bowling, hur mycket har ni tränat inför EuroGames?
– Vår lagkapten Daniel spelar i Allsvenskan och tävlar mycket. Vi andra tre är glada amatörer men har tränat intensivt under sommaren, säger Peter Jönsson.
Och era snygga kläder?
– Min arbetsgivare Danske Bank har sponsrat våra matchtröjor, de är ju huvudsponsor av World Pride och The Shirt Factory, där Daniel jobbar, har sponsrat med extra snygga skjortor till mottagningen på svenska ambassaden. HattBaren, på NK och på Södermalm, ägs av lagmedlemmen Anders och tanken är att vi ska vara mest välklädda av alla  – då bowling är en gentlemannasport.
Hur kommer det gå tror ni?
– Det kommer gå bra för Daniel som säkert är top-5 bland elitspelarna. Vi andra tre är ju bland amatörerna och kommer spela lag, men det kommer gå relativt bra tror jag även för oss då vi tränat mycket och tycker det är roligt att få spela tävling.
Varför blev det EuroGames?
– Att vi ställer upp i EuroGames är ju delvis för att både Anders och jag har roliga erfarenheter från att varit med på EuroGames tidigare, t ex när det gick i Stockholm. Men det viktigaste skälet är att sport är en utmärkt anledning att visa på mångfald och inkludering. Sport slår hål på myter och fördomar och våra fantastiska svenska idrottsklubbar visar att alla är välkomna – det visar inte minst Sundbybergs IK.
Vad ser ni mest fram emot under dessa dagar?
– Det ska bli roligt att träffa de andra svenska tävlanden, se många andra sporter samt gå på många Prideevenemang i Köpenhamn. Danmark har ju valt att öppna sitt samhälle igen med hjälp av EUs digitala covidbevis, vilket är mycket föredömligt. Givetvis ska vi gå med i paraden på lördag – förhoppningsvis med medaljer på bröstet från bowlingtävlingarna. Att hattarna är på är dock en självklarhet.