Runt om i landet planeras sommaren Pridefestivaler och mellan den 15 och 18 maj är det dags för Qom Ut-festivalen i Jönköping. Smålandsidrotten har bokat in Kajsa Bergqvist.

– Hon är en väldigt bra förebild och kan lyfta hbtq-frågor i idrottsföreningar, vilket annars kan vara ganska svårt, säger Martin Funck, Smålandsidrottens verksamhetskoordinator.

Förra året deltog Smålandsidrotten också i festivalen och hade bokat in en föreläsare.
– Men tyvärr var intresset svalt, så nu satsar vi stort istället. Det hoppas vi ger resultat!

Idrottare, föräldrar, ledare och allmänheten kommer att bjudas in till Kajsas föreläsning. Sedan hoppas Smålandsidrotten att hbtq-frågor fortsätter att diskuteras i idrottsklubbarna.

– Det behöver pratas om det här konstant och det är viktigt att alla känner sig välkomna. Tyvärr finns det de som känner sig lite utanför i vissa lag. Det måste rättas till!

Qom Ut-festivalens ordförande, Frida Ohlsson Sandahl, gläds också åt att idrottsstjärnan och världsrekordhållaren kommer.
– Många känner till henne och jag tror att hon lockar många.

Eftersom Qom Ut är en paraplyorganisation är tanken att föreningar och företag ska bidra med sina egna programpunkter.
– Förra året hade vi 80 programpunkter. Nu hoppas vi att fler vill delta i maj och att de bidrar med en eller flera programpunkter, säger Frida Ohlsson Sandahl.

Förra årets parad, som var stadens första, blev en hit. 1 300 personer gick i paraden och 1 200 såg den. Det här året anställer Qom Ut en verksamhetsutvecklare.
– Vi söker någon som har stor initiativförmåga och är ute och träffar folk i länet.

Med en anställd verksamhetsutvecklare och många programpunkter hoppas Frida på en ännu bättre Pride.
– Vi håller tummarna att vi slipper regn och får solsken det här året, säger hon.