Svenska Kommittén mot Antisemitism delar årligen ut ELSA-priset för att uppmärksamma ”den som via sociala medier eller på annat sätt motverkar antisemitism och främlingsfientlighet”. Priset delas ut i samband med minnesdagen Novemberpogromen den 9 november 1938 i Berlin.

I år är det de två undersökande journalisterna Jenny Strindlöv och Patrik Hermansson som får motta priset.

Strindlöv inflitrerade 2017 och 2018 den svenska extremhögern och publicera rapporter från det i bland annat tidningen Expressen. Patrik Hermansson inflitrerade under 2017 brittiska och amerikanska alt right och extremhöger-grupper. Med dold kamera kunde han sedan använda det inspelade materialet i SvT-dokumentären ”Spion i extremhögern”.

De två får 10 000 kronor vardera och kommer delta under årets Limmud den 10-15 november. Limmud är en serie seminarier, kulturevent och föreläsningar dedikerat till judiskt lärande. I år hålls Limmud digitalt och kan följas här.

Hermansson fick 2019 ta emot QX Hederspris för sitt engagemang och mod i avslöjandet av vad som uttalas och planeras bakom de putsade fasaderna hos extremhögern.