Kongressen hölls på ABF-Huset i centrala Stockholm. Men var kongressen  skulle hållas hölls hemligt till och med för delegaterna fram tills bara några dagar innan den öppnade.

På kongressen uppmanades även alla att när de lämnade lokalen så borde de regnbågsfärgade nyckelbanden tas av.

En av de som reagerade på uppmaningen var tidigare Förbundsordföranden Sören Juvas, som på Facebook konstaterade att motiveringen till att deltagarna inte skulle bära de regnbågsfärgade nyckelbanden utanför ABF-huset endast var ”att man upplever hoten mer”. Det bekräftas av RFSLs tillförordnade verksamhetschef Fredrik Nilsson.

– Vi har inget konkret denna gång, säger Fredrik Nilsson till QX.

Delegaterna och andra deltagare fick inte vetskap om var kongressen skulle hållas förrän några dagar innan.
– Det är en rutin sedan flera år tillbaks att göra så för att inte förenkla för de som vill bråka med oss, förklarar Fredrik Nilsson.

Han nämner som exempel på det som vill bråka den så kallade ”förtalsombudsmannen”, Christian Peterson som skall ha försökt närvara vid tidigare kongresser och i andra sammanhang och att den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerade 2018 utanför RFSLs kongress i Skövde.

– Men om ni på grund av det hemlighåller kongressplatsen, vinner inte dessa grupper då?

– Nej, Gud nej, svara Nilsson.

– Det betyder inte att vi backar utan att vi gör det mer medvetet och ha en samlad och hållbar rörelse som möter det hot vi ser. Jag skulle älska om det inte skulle vara så här men vi har också ett ansvar mot den som kommer.

Vid inledningen av kongressen uppmanades alla delegater, eller informerades alla delegater om, att när de lämnade ABF-Huset så skulle de av säkerhetsskäl ta av sig de regnbågsfärgade nyckelbanden. Inte heller det rådet kom sig av något konkret hot just nu. Utan mer det Fredrik Nilsson beskriver som ett ”ökat hot mot hbtqi-rörelsen”. Han nämner där händelsen på Island tidigare i höst då en svensk deltagare på nordisk hbtqi-konferens blev svårt misshandlad liksom händelsen vid Västerås Pride i år då en av aktivisterna misshandlades.

– Därför har vi ett ansvar att prata om säkerhet och trygghet så att det möte vi skapar också kan vara tryggt, säger Fredrik Nilsson och menar att råden som ges om att inte bära regnbågsfärgade nyckelband sedan blir upp till den enskilde att ta egna beslut kring.

– Det går inte åt rätt håll just nu, lägger han till och konstaterar att även EXPO, som bevakar den högerextrema rörelsen i Sverige, sett ett ökat intresse från högerextrema för hbtqi-rörelsen.
– Det som vissa riksdagsledamöter skriver på sociala plattformar förbättrar inte heller säkerhetsläget, konstaterar han.

– Återigen – blir inte detta att RFSL uppmanar till att krypa tillbaks till garderoben igen?

– Jag tycker inte det, svara Fredrik Nilsson. På senare tid har RFSL haft medlemsrekord och en mycket stor synlighet. Men vi gör medvetna val om när vi syns och inte syns.

– Inför dessa beslut har ni haft kontakt med säkerhetspolisen om hotbilden?
– Vi har en god dialog med andra aktörer för att föra en bra bedömning av säkerhetsläget, svarar Fredrik Nilsson.