Som vore det en tanke har bara dagarna innan Internationella dagen mot homo- trans- och bifobi hetskampanjerna mot Miss Shameless, Lady Busty och andra dragartister fått ny fart.

Efter att Sverigedemokraternas partliledare Jimmie Åkesson tagit in på samma spår som partivännen Björn Söder när det handlar om hbtq-frågor har de digitala kampanjerna och de livs levande hoten fått ny fart.

Kopplingen är helt uppenbar. Att bränna regnbågsflaggor, sprida lögner och insinuationer i syfte att smäda och skrika förolämpningar mot enskilda ser ut att ha ökat efter de kampanjer som Sverigedemokraterna lokalt och nu också på nationell nivå ägnar sig åt.

Utgångspunkten för de drev som pågår mot Miss Shameless och Lady Busty är att de och andra dragqueens läser sagor på ett sätt som är ”sexualiserade”. Några exempel på hur det är sexualiserande framförs inte, utan de hänvisar underförstått till fördomen att alla dragqueens, dvs homosexuella män och även transpersoner, bara genom sin existens är ”sexualiserade”. Och därmed utgör de en fara för barn.

Samma resonemang för Vladimir Putin och den ryska regimen men också guvernör Ron DeSantis i Florida där ”Don’t Say Gay”-regeln i skolor blivit till lag. Återkommande, i Ryssland, Ungern, Uganda och bland de högerextrema rörelser i västvärlden som lägger stor energi på att smutskasta regnbågssamhället, är budskapet att barnen far illa av att se män i glittriga kläder som läser sagor. Deras lagar, hets och medvetna lögner motiveras med att ”skydda barnen”.

Kampanjerna handlar i grunden om att efter regnbågsrörelsen framgång i att förklara sig som en del av samhället, nu dra undan benen för arbete att samhället skall betrakta samkönad och olikakönad kärlek och familjebildning som likvärdig och att den enskildes könsidentitet skall respekteras av stat och samhälle.
Enkla, raka, budskap som anses farliga och nödvändiga att med alla medel underminera för de som ideologiskt till varje pris motsätter sig att Nation och Familj i verkligheten innefattar mångfald.

I de svenska kampanjerna, som började drivas i höstas av Sverigedemokrater, har just påståendet om ”sexualisering” stått i centrum, med uppenbart syfte att försöka koppla dragqueens sagoläsande till pedofili.
När högerextrema videosajten Exakt24s Christian Peterson, vars ”journalistik” handlar om få bilder på folk som blir arga eller chockade av att utan förvarning få en kameralins i ansiktet, ville fråga ”Tjorven” och ”Lillan”, från draggruppen HBTQUL som visar Dramaten för barn, varför de vill göra ”den här typen av sexuella shower”, så blir det uppenbart att det slår slint i resonemanget.
Tjorven och Lillan visar Dramaten för barn. Knappast sexuellt annat än i höger-debattörernas privata fantasier.

På en fråga från Expressen om den visning av Dramaten för barn han själv sett verkligen var så sexuell, svarade han nej och menade istället att ”Tjorven” och ”Lillan” ”normaliserar könsförvirring”.

På Internationella Dagen mot Homo- Trans och Bifobi, Idahobit, kan vi konstatera att de traditionella homo- och transhatarna nu ser ut att kunna ena sig kring upphetsningen om dragqueens sagoläsande. Vi kan också notera att såväl i Östersund som i Eskilstuna har ungdomars fysiska attacker mot RFSL och Pride plötsligt återkommit.

Kopplingen till Jimmie Åkessons upprepade lögner i nationell TV om att Miss Shameless kallar sig ”Skamlös Vinhora” när han läser sagor för barn är inte svår att göra. Inte heller kopplingen till nationella och lokala SD-politikers medvetna och upprepade lögner om sagoläsningens innehåll och på senare tid intensifierade utfall mot regnbågssamhället. Hatet mot dragqueens, RFSL och Pride är framprovocerat av medvetna lögner.

Sverigedemokraterna söker uppenbarligen fler frågor att ena sina sympatisörer kring. Synen på invandring har de fått med sig regeringen på och skeptisk syn på klimatkrisen har de nu definierat som viktig profilfråga. Att testa reaktionerna när medvetna lögner á la Trump sprids om dragqueens och regnbågssamhället är troligen ett tecken på att partiet nu är på väg att återta homo-trans- och bifobi som en profilfråga de tror sig få folkligt stöd för.

En oroande tanke väcks om att Sverigedemokraterna kan få samma framgång på detta område som de uppenbarligen haft bland flera partier när det handlar om synen på invandring. Då är det inte bara Jimmie Åkesson som skall ställas till svars om hbtq-fobin får ny fart i samhället och gör vår vardag osäker igen.