I december förra året skärptes den ryska ”propaganda”-lagstiftningen. Från att ha kriminaliserat ”HBTQ-propaganda” som kunde nå unga är det du en total utradering som är målet.

The Moscow Times har kartlagt några av de verk som drabbats efter att lagen börjar få praktisk verkan på nationell och lokal nivå. Tidningen konstaterar att det inte finns några färdigställda listor som skickats ut till biblioteken från centralt håll utan order ges nu via telefon så att, om det blir diskussioner, myndigheterna kan skylla på bibliotikarierna.

En lista som läkts via Telegram sammanställer böcker som inte längre skall läsas enligt de ryska myndigheterna. Bland dem finns verk av Haruki Murakami, Stephen Fry, Hanya Yanagihara, Michael Cunningham, Eduard Limonov, Virginia Woolf, Truman Capote och Jean Genet.

Officiellt förnekar myndigheterna att de står bakom listor över vad som skall tas bort.

Streamingtjänster har censurerat filmer som antas vara kriminella i Ryssland; Brokeback Mountain och Call Me By Your Name är två titlar som numera inte får visas. The Moscow Times berättar att streamingtjänsten Amediateka, ”enligt rapporter tagit bort och redigerat scener från flera framgångsrika TV-serier”.

Som QX tidigare skrivit är The White Lotus en serie som drabbats av censuren. När ”gay” nämns har det översatts till ”man”.

Den 10 januari väcktes åtal enligt den nya skärpta lagstiftningen mot publicisten Popcorn Books. Åtalet gäller en bok, ”Sommar med en pionjärslips” som handlar om relationen mellan två tonårspojkar. Efter åtalet har boken försvunnit från online-tjänster och bokhandlare.

Även om publicister och distributörer vill följa den nya censur-lagstiftningen säger de till The Moscow Times att det är svårt att tolka lagen. Skall till exempel alla böcker där homosexuella kontakter nämns eller antyds, om än bara kortfattat, förbjudas.