ILGA Europa och ERA (LGBTI Rights Association for the Western Balkans and Turkey region) har sammanställt en uppdaterad rapport om de länder som ansöker om att bli del av den Europeiska unionen.

Det är en dyster läsning där ILGA Europa menar att de ser en ”tydlig trend där rättssäkerheten utmanas, utländskt inflytande används för att utmana framsteg inom mänskliga rättigheter, inklusive LGBTI-personers rättigheter, och en ökning av hatretorik som övergår till verkligt våld, samt pågående utmaningar för förenings- och mötesfrihet.”

De länder som ILGA Europa och ERA har sammanställt data kring är Albanien, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Turkiet och Ukraina.

Tre av dem, Ukraina, Georgien och Moldavien har nu inkluderats i rapporten efter att de kort efter att Rysslands krig mot Ukraina inleddes blev godkända som ansökarländer.

ILGA Europa och ERA menar att situationen är ”extremt oroande” såväl när det handlar om hbtqi+ rättigheter som flera tecken på ländernas problem med att uppfylla EUs kärnvärden och de grundläggande rättigheterna. I rapporten återkommer oro över hur ”utländska krafter” utövar påverkan i området. Rapporten lyfter hur pro-ryska och anti-demokratiska krafter i ansökarländerna och över hela Europa arbetar för att ”splittra och distrahera landets befolkning från regeringarnas misslyckanden”. Efter Rysslands anfall på Ukraina har, uppges i rapporten, anti-hbtqi+ krafterna blivit allt mer aktiva i västra Balkan-regionen.

Några exempel som tas upp är hur Europride 2022 hanterades i Serbien och hur det under 2022 varit en tydlig ökning av polisvåld mot hbtqi+ personer och rörelsen i Turkiet. Under enbart Pridesäsongens 37 dagar blev 530 personer arresterade i Turkiet.

I rapporten framförs rekommendationen att EU skall vara än tydligare i sina krav på ansökarländerna när det gäller hbtqi+ rättigheter och att dessa frågor hanteras i alla delar av de förhandlingar som förs och inte som ett avgränsat område. Dessutom, skrivs i rapporten, är ”civilsamhällesorganisationer, inklusive LGBTI-organisationer, en viktig faktor för att stödja demokrati och rättsstatsprincipen i alla länder” och därför måste EU samarbeta och ge stöd till dessa.