Rasan är den enda människorättsorganisationen som öppet stödjer rättigheter för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbtq) i Kurdistan-regionen i Irak, utöver deras arbete för kvinnors rättigheter och mot våld i hemmet.

”Att stänga Rasan är inte bara ett angrepp på det civila samhället i Kurdistan utan även ett direkt hot mot de sårbara personer de stödjer”, säger Adam Coogle, vice direktör för Mellanöstern vid Human Rights Watch. ”Genom att stänga Rasan har regeringen sänt ett tydligt budskap om att man inte respekterar föreningsfriheten.”

Tanya Kamal Darwish, chef för Rasan, berättade för Human Rights Watch att anledningen till att gruppen stängs inte är på grund av dess aktiviteter, utan för att domaren hade invändningar mot dess logotyp som innehåller regnbågens färger. Domstolsbeslutet anger att ”expertkommittén bekräftade att organisationens logotyp fullt ut uttrycker dess aktiviteter inom homosexualitet”.

Rasan har överklagat beslutet, men kan inte fortsätta sin verksamhet under överklagandeprocessen.

Stängningen av Rasan är en del av en bredare trend av förtryck och trakasserier mot hbtq-personer och aktivister av lokala kurdiska myndigheter under de senaste åren. Human Rights Watch har tidigare dokumenterat trakasserier av hbtq-personer online och våld mot hbtq-personer av beväpnade grupper i Irak, inklusive den regionala regeringen.

Stängningen är resultatet av en stämning mot Rasan som inlämnades i februari 2021 av Omar Kolbi, en medlem av Kurdistan-parlamentet, som anklagade Rasan för ”att främja homosexualitet” och ”bedriva verksamhet som bryter mot sociala normer, traditioner och allmän moral”. Kolbi lämnade också in ett klagomål till Barzan Akram Mantiq, chefen för ett officiell organ som ansvarar för registrering, organisering och övervakning av alla icke-statliga organisationer i regionen.

Efter stämningen utfärdade lokalpolisen arresteringsorder mot 11 hbtq-rättsaktivister som antingen var nuvarande eller tidigare anställda på Rasan, baserat på artikel 401 i strafflagen som kriminaliserar ”allmän oanständighet”.

”Department borde ha stöttat oss, inte stått emot oss”, säger Darwish.

Darwish säger vidare att rättegången, som ägde rum förra året, fokuserade på Rasans aktiviteter och nämnde aldrig några problem med gruppens logotyp. ”De frågade om våra aktiviteter, och vi berättade vad vi gör”, säger Darwish. ”Vi fokuserar på mänskliga rättigheter. Vi hjälper alla som kommer till oss med ett problem, utan någon form av diskriminering.”

Rasan fick kännedom om problemet med logotypen först när domstolsbeslutet publicerades. ”Vi förväntade oss inte att de skulle vidta några åtgärder mot oss, eftersom vi inte gjorde något olagligt. De använde logotypen som en ursäkt eftersom de inte kunde hitta något olagligt i våra aktiviteter”, säger Darwish.

Rasan, som har bedrivit sin verksamhet i Sulaimaniya, en stad i Kurdistan-regionen, i nästan två decennier, har mött ökande hot och officiell repressalier för sin aktivism och arbete.

I september 2022 introducerade ledamöter i Kurdistans regionala parlament ”Lagen om förbud mot att främja homosexualitet”, vilket om den antas skulle straffa enskilda personer eller grupper som förespråkar rättigheter för hbtq-personer med fängelse upp till ett år och böter upp till fem miljoner dinarer (ca 35 000 svenska kronor). Lagen skulle också innebära att under en månad dras tillstånd  för mediebolag och civilsamhällsorganisationer som ”främjar homosexualitet” tillbaks.

Framstegen för att driva igenom lagen verkar ha avstannat, men med tanke på upprepad inriktning mot hbtq-personer fruktar lokala hbtq-rättighetsaktivister att den snabbt kan återupplivas och antas.

”Genom att gå efter Rasan används aktivisterna som syndabockar när de arbetar för att skydda några av de mest sårbara medlemmarna i samhället, som inte borde behöva frukta vedergällning för att tala om övergrepp”, säger Adam Coogle från Human Rights Watch. ”Kurdistans regionala parlament borde omedelbart vidta åtgärder för att se till att organisationer som Rasan tillåts verka fritt och att trakasserier och förföljelse av hbtq-aktivister upphör.”