Inför EU-valet i juni höll EPP, Europeiska folkpartiet, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, kongress i Rumäniens huvudstad Bukarest. På plats fanns även European Centre-Right LGBT+ Alliance, partiets hbtq-nätverk bland annat för att påverka formuleringar om hbtq-frågor i valmanifestet.

– Vi är positiva till det nya manifestet och till utfallet av kongressen, säger Fredrik Saweståhl (M), generalsekreterare i ”the Alliance”. Vi har spelat in flera hbtq-synpunkter i processen och ser att det gett effekt i förslag och i ett inkluderande språk.

EPP, berättar Saweståhl i ett pressmeddelande, går tillval på att ”stå upp mot och bekämpa all form av diskriminering och intolerans, jobba mot hatbrott och våld och för att tydligt skydda hbtq-personers rättigheter. I valmanifestet sägs även att EOPP skall ”jobba för att ge alla de bästa möjligheterna att bilda familj”.

– Totalt sett är EPP:s manifest i och med att EPP är den största politiska familjen och största gruppen i EU en klar signal om att vi kommer att kunna flytta fram hbtq-frågorna i EU de kommande åren. Att inkludera alla familjer i den politik som förs är ett sådant besked, menar Fredrik Saweståhl.

Det är femte kongressen för EPP där hbtq-nätverket deltog. Sedan förra året är nätverket har en officiell status som associerad gruppering vilket innebär att deltagarna också har rösträtt.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med Fredrik Saweståhl, Gerben Horst och Kevin Maas.

Från hbtq-nätverket deltog förutom Fredrik Saweståhl även ordföranden Helge Ytterøy L’Orange (Høyre i Norge), vice ordförandena Gerben Horst (CDA i Nederländerna) och Kevin Maas (CD&V i Belgien.). Två styrelseledamöter från hbtq-nätverket var även med på kongressen genom sina respektive partier, Jamie Vella (PN på Malta) och Mathias Weiss (ÖVP i Österrike).

I årets EU-val är Fredrik Saweståhl kandidat till Europaparlamentet för Moderaterna och står på plats 33 på valsedeln som toppas av den nuvarande EU-parlamentarikern Tomas Tobé.