Amnesty International rapporterar om att polis i staden Orenburg i sydvästra Ryssland genomförde en razzia den 12 mars mot klubben ”Pose Club”. En rysknationalistisk grupp hade anmält klubben för att bryta mot landets anti-hbtq-lagstiftningar eftersom det förekom dragshow.

Efter att Högsta domstolen i slutet av november uttalade att hbtqi-rörelsen är ”extremistisk” säger Amnesty att angreppen mot mötesplatser för hbtq-personer, som barer, klubbar och saunor, ökat.

Vid razzian mot Pose Club, där nationalistgruppen tilläts delta, tvingades drag-showartisterna ta av sig kläderna och ligga halvnakna med ansiktet mot golvet. Deras show-kläder och peruker togs i beslag. Nationalistgruppen filmade razzian och la ut på sociala medier samma dag.

Hur många som greps och nu utreds för ”extremism” är inte fastslaget, skriver Amnesty, men klubben anklagas av myndigheter för att ”organisera och dela i en extremistisk grupp”. Det ”brottet” kan ge 10 års fängelse. Det är det första åtal där Högsta domstolens klassande av hbtqi-personer och verksamheter som ”extremistiska” prövas.

– Det är speciellt avskyvärt att medlemmar i en rysk nationalist-organisation tilläts assistera polisen vid razzian mot dragshowen på Pose Club i Orenburg, säger Amnesty Internationals ryska chef, Natalia Zviagina. Sådant samarbete mellan myndigheter och nationalistiska aktivister främjar en miljö av straffrihet för homofobiska och transfoba attacker och skapar ett klimat av rädsla bland hbtqi-personer.

AmnestyInternational uppmanar det ”internationella samfundet” att kräva att det homofoba utslaget i Högsta domstolen ses över och förföljelse av hbtqi-personer upphör.