Amnesty International skriver på sin hemsida att tillslagen mot hbtqi-personer trappats upp den senaste tiden.

En våg av gripandet, riktade mot homosexuella män och transkvinnor har pågått sedan slutet av september förra året. Totalt har 84 personer gripits i Tunis, Hammamet, Sousse och El Kef.

Det är hbtqi-organisationen Damj Association for Justice and Equality som samlat ihop informationen om gripandena.

– Våra siffror är baserade på den direkta hjälp vi ger till medlemmar i communityt , inklusive juridisk hjälp, men de är inte uttömmande, säger Saif Ayadi på Damj till Amnesty.
– Vi uppskattar att det verkliga antalet är minst tre gånger högre eftersom vi, när vi för några år sedan hade tillgång till officiella siffror över åtal, upptäckte att vår dokumentation i genomsnitt bara täcker högst en tredjedel av de drabbade personerna.

Den politiska ledningen i Tunisien har sedan en tid trappat upp retoriken mot landets hbtq-personer. Personer arresteras med hänvisning till lagen som kriminaliserar samkönade relationer eller så grips hbt-personer anklagade för att bryta mot lagar som straffar ”oanständighet” eller för att någon anses bryta mot den ”allmänna moralen”. Straffen är upp till tre års fängelse och böter.

– Artiklar i strafflagen som ‘kriminaliserar oanständighet i offentligheten’ eller handlingar som anses bryta mot ‘god moral eller allmän moral’ är särskilt farliga eftersom de är alltför breda, vaga och inte uppfyller legalitetsprincipen, säger Diana Eltahawy, biträdande regionchef för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty International.

Amnesty berättar även att män som misstänks vara homosexuella utsätts för påtvingade ”analundersökningar” som påstås kunna bevis om någon är homosexuella. Amnesty kräver att myndigheterna i landet stoppar det som kan likställas med tortyr. Vid ett fall i december då två män dömdes till ett års fängelse av tingsrätten i El Kef användes dessa tortyrmetoder som ”bevis”.

Även hbtqi-aktivister trakasseras av myndigheterna i Tunisien, berättar Amnesty International. Under hösten har flera medlemmar i Damj kallats till förhör.

– Jag har kallats och förhörts så många gånger på grund av mitt arbete och min aktivism, men när jag har lämnat in klagomål om de trakasserier, hot och våld som jag har utsatts för har de inte kallat mig att vittna eller tagit mina klagomål på allvar, berättar aktivisten Mira Ben Salah för Amnesty International.