Ut och vandra

Har du ibland känt att du egentligen inte borde sitta hemma i din plufsiga soffa, att du egentligen tillhör en stam som borde vandra runt jorden förevigt …? Har du inte känt hur bara hälften av bitarna föll på plats när du kom ut?

Sluta dröm och gör verklighet av den där pirrande känslan av att inte vara bofast. Människan var nomad ända tills för ca 12 000 år sedan, då vi började bruka jorden i stället för att samla och jaga. Därmed var vi tvungna att stanna på samma plats för att vänta på att grödorna skulle växa upp, och vips så var staden uppfunnen. Och med den kom moderna påfund som till exempel klasskillnader.

I dag skulle det förstås inte funka om hela jordens befolkning drog runt i små stammar. Vi har blivit för många, vilket är synd. På QX.se tror vi nämligen att det nomadiska tänkandet är sunt. Man mår helt enkelt bra av att röra på sig.

Joina din urbana homostam

Så låt världen sitta still framför teven medan du rör på dig. Det finns närapå ett släkte av urbana nomader som vägrar slå sig till ro. Att vara homo bara ökar förutsättningarna för att du ska lyckas; ingen förväntar sig det konserverande bröllopet. Vi är tillräckligt utanför smeten av barn och bostadsrätter för att kunna släppa taget om tryggheten och bejaka ett friare sätt att tänka.

De urbana nomadernas idol heter Steven Roberts, och har sedan 1983 tagit sig runt världen utan ett fast hem. Först hade han en cykel full av datautrustning. Nu har han fyllt en kombinerad trimaran och odefinierat landfordon med ännu tyngre grejer och är sponsrad upp över öronen av stora konglomerat som fattat poängen med att man tänker (och programmerar) smartare om man inte är bofast.

Men tänkandet blir minst lika frigjort och upplåst om man väljer flyget eller tåget i stället för någon hembygd fantasifarkost. Poängen är att inte slå sig till ro.

Ta vara på din energi

En annan bra förebild för den nyutkomna nomaden är Trevor Baylis, som 1993 uppfann den uppvevningsbara radion. Nu har han just uppfunnit en strömalstrande sko, som fortfarande håller på att testas. Den alstrar tillräckligt med ström för att kunna ladda ett batteri till en mobiltelefon eller någon annan liten elektronisk pryl. Baylis tror att den blir en succé bland backpackers.

Okej, en ny nomadism kommer inte att förändra världen. Men den kan förändra dig och ditt tankesätt, så varför inte prova?

Publicerad: 2000-07-14 00:01:00