Kunde det ha blivit bättre? I strålande solsken och sommarlik värme bjöd Mälarpaviljongen in till en Höstdag med den briljanta Matilda Mörk med sitt jazzband som underhöll med Zetterlundska toner. Dessutom kunde Jonas Gardell, på språng mellan förberedelserna för torsdagens premiär av Livet är en Schlager och Kajsa Bergqvist ta emot totalt 255 000 kronor till Regnbågsfonden.

Jonas Gardell och Kajsa Bergqvist

Dels var det resultat av Bea Szenfelds och Fredrik Robertssons konstprojekt Gay Wars Troopers där Szenfelds pappersbjörnar sålts till stöd för fonden liksom T-shirts med Gay Wars-budskapet. Några pappersbjörnar finns kvar á 10 000 kronor styck och T-shirts hittar man för en mindre slant via T-shirt Store.
Mälarpaviljongen själva kunde addera 117 000 kronor från försäljningen av sitt eget rosévin, liksom från sommarens lotterier till förmån för fonden.
Sakta men säkert ser det ut att bli mer än föra årets 400 000 som kommer samlas in till fondens stöd till hbtq-rörelsen internationellt. I samband med vinterearrangemanget Pink Christmas, kring Lucia, kommer bidrag från fonden att offentliggöras.
Valdebatten tog vid efter Tango-uppvisning och på plats fanns representanter från alla riksdagspartierna förutom Sverigedemokraterna, men med Feministiskt initiativ och Piratpartiet på plats. Partierna hade skickat sina HBTQ-politiska nätverk och talespersoner för att frågas ut av RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund och för att debattera höstens hbtq-politiska frågor.

Erik Slottner (kd) flankerad av Helena Leander (Mp), Tobias Johansson (v) och Sissela Nordling Blanco (Fi)

Enighet i panelen rådde som oftast i dessa sammanhang. Tydligaste skiljelinjerna handlade om synen på surrogat/värdmödraskap där Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet tillsammans med Kristdemokraterna klargjort att man inte vill se en utredning om legalisering i Sverige.
Piratpartiets ordförande Anna Troberg menade dock att det handlade om kvinnans rätt att besluta om sin egen kropp.
– Om vi tillåter kvinnor att besluta om abort och därmed släcka liv, varför skall vi då förbjuda kvinnan att ge liv, frågade hon.
Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ gick ett steg vidare i sitt motstånd och berättade att partiet i höst kommer se över möjligheten av att ge förslag till hur man skall kunna förhindra svenska par att söka sig sig utomlands för att få hjälp med surrogat/värdmödraskap. Alternativet är enligt Fi att öppna lagen för fler vårdnadshavare.
Just den frågan är en annan skiljelinje mellan partierna där Alliansens partier är tydligt ner skeptiska till tankegången än oppositionen.
Kring frågor om asylpolitiken var alla rörande ense om att även om svensk lagstiftning ger asylsökande hbtq-personer möjlighet till skydd, så fungerar detta för dåligt i praktiken.
Öppna moderaters förbundsordförande Fredrik Saweståhl höll med om bedömningen och passade på att utbrista att det ”gudskelov” är slut på den tid då ”järntriangeln” S och M blockerade i flykting- och asylfrågor. Han sa sig vara besviken på att ”det inte fungerat bättre” vid hantering av hbtq-flyktingar, men såg inte en lagändring som vägen fram.

Sören Juvas (s), Helena Leander (Mp), Erik Slottner (kd) och Tobias Johansson (v)

Järntriangeln visade sig dock finnas kvar när Westerlund frågade vilka som ställde sig bakom att öppna för möjligheten att söka asyl på svenska beskickningar och inte som idag endast då man lyckas ta sig in i Sverige, ofta med stora umbäranden. Alla, förutom S och M, gav sitt stöd till den idén.
Ytterligare en skiljelinje kom fram när det gäller frågan om att ta bort åldersgränsen för att juridiskt kunna byta kön. Här klargjorde HBT Socialdemokraternas förbundsordförande Sören Juvas att partiet fortsatt är tveksamma till detta och menar att myndighetsåldern fortfarande skall gälla.
När han kallade de som driver frågan för ”populister” tände det för första, och enda, gången till i debatten. HBT-liberalernas vice förbundsordförande Mats Nordström sa sig vara nöjd med att i sammanhanget kallas ”populist” och menade att inriktningen skall vara att hormonbehandling skall kunna påbörjas ”så snart det går” och att 18-årsgränsen skall tas bort.
Flera debattörer lyfte att grundproblemet är att vårt samhälle är fixerat vid att dela upp människor i två kön. Tobias Johansson från HBTQ-Vänstern lyfte partiets ställningstagande för införandet av ett tredje kön. Ordföranden i Centerns HBTQ-nätverk, Hanna Björklund gav sitt stöd till att ta bort 18-årsgränsen men underströk att man inte anser att ”irreversibla” kirurgiska ingrepp skall göra innan myndighetsåldern.

Hanna Björklund (c) och Anna Troberg (Pp)

Erik Slottner som är kommunalpolitiker och öppet homosexuell Kristdemokrat, betonade under debatten, där han ofta hamnat på skiljelinje med RFSLs ställningstaganden, att partiets definition av familjen inte enbart omfattar den heterosexuella kärnfamiljen. Han betonade även att partiet har en samsyn med hbtq-rörelsen i asyl och flyktingfrågor.
Lite kiv uppstod kring frågan om vilket parti som var ”bäst” i hbtq-frågor. Miljöpartiets talesperson i dessa frågor, Helena Leander stoltserade med att hamna högst i RFSLs undersökning, bland riksdagspartierna. Piratpartiets Anna Troberg konstrade med att man hamnat särklass i topp bland alla partier. Och Moderaterna konstaterade att man två val i rad hamnat högst i partisympatier vid valundersökningarna på Qruiser.

Sissela Nordling Blanco (Fi), Fredrik Saweståhl (m) och Mats Nordström (Fp)

Den i huvudsak stora enigheten i panelen kan vara förklaringen till att publiken var väldigt lågmäld. Enda applåden som utdelades, trots flera appellartade inlägg, var då Fredrik Saweståhl (m) varnade för att ta bort Alliansen sänkta skatt på ungdomslöner och den lägre restaurangmomsen, något han sa skulle skapa problem för just Mälarpaviljongen.
Debatten inleddes med temafrågan om hur Sverige skall förbli/bli ett öppet, solidariskt och välkomnande land. På denna mer generella fråga var partierna rörande eniga om att varna för de främlingsfientliga krafter som växer sig starkare i Sverige och i Europa.

Läs även: Partierna svarar på familjepolitiska hbtq-frågor


Läs även: Partiernas svar om hiv/aids och hälsofrågor