– När du ser hur medierna porträtterar alla homosexuella som drag queens eller halvnakna partydjur. Speciellt webbplatser brukar använda bilder från Gay Pride eller av drag queens för att illustrera artiklar om diskriminering eller våld mot lesbisk, gay, bisexuella och transpersoner, säger Dennis Boutkan, ordförande i COC Amsterdam (motsvarigheten till RFSL) som varit med om att organisera Pride Photo Award.
– Den stereotypa användning av bilder skapar en stigmatisering. HBT-samhället är lika mpngfascetterat som resten av befolkningen, men det blir aldrig visat, fortsätter han.
– Pride Photo Award vill få folk att reflektera över manligt och kvinnligt och visa mångfalden i HBT-miljön.

Den holländska fotografen Trea van Drunen vann utmärkelsen Pride Photo Award 2011 för sin bild av 12-årige transkillen Leon. Se fotoutställningen mellan den 2 September till 3 Oktober på Het Sieerad i Amsterdam.

Den holländska fotografen Trea van Drunen vann utmärkelsen Pride Photo Award 2011 med sin bild av 12-årige transkillen Leon.
”Det är en kraftfull, ikonisk bild som utmanar betraktaren på grund av kraften i Leons uttryck och den fantastiska historien om hans liv som ung könsöverskridande person. Det finns en mystik i bilden som får människor att reflektera över livet och identitet”, skrev juryn om det vinnande fotot.
Juryn förklarade även att de var imponerade av kvaliteten och mångfalden bland de mer än 1400 bilder som lämnats in av över 250 deltagare. De flesta var från Västeuropa, men det fanns också deltagare från Mellanöstern, Asien, Nordamerika, Latinamerika, Afrika och Australien.

Den holländska fotografen Paul Koeleman vann andra pris i kategorin OPEN med sina fina bilder på ”Good Old Gays.”

I september kan du se de vinnande bilder på Het Sieraad i Amsterdam.

Mer information om Pride Photo Award 2011 och Het Sieerad i Amsterdam.
Pride Photo Award initieras av kombinerade COC Amsterdam, IHLIA (International Gay & Lesbian Information Centre & Archive) och Homomonument Foundation.

Pridephotoaward.org