– Det känns nästan overkligt. Det är ju en grupp professionella lektörer som har valt ut boken till semifinalen bland över 450 böcker, och för någon med en författardröm är det riktigt stort!

Hur kommer det sig att du är med?
– Jag har skrivit sedan jag var två år gammal och alltid drömt om att få romaner publicerade. När jag läste om tävlingen bestämde jag mig för att ladda upp ett av mina bokmanus och se om jag hade någon chans. Men jag vill också säga att jag har upptäckt kapitel1 som skrivarforum, det finns många kloka och bevandrade människor att diskutera skrivande med! Det hade jag inte räknat med, när jag anmälde boken, så det var en bonus.

Vad är det för text du tävlar med?
– Boken heter ”Udda” och är en typ av pusselroman. Den handlar om en man med en skamlig fetisch, en tvär doktorand och en lesbisk player i Stockholms flatvärld, vars vägar korsas och leder till en lite oväntad utveckling. Dessutom handlar den om tre medelålders kvinnor på en kemtvätt i Sveg, och något som de inte vill prata om. Man kan läsa hela texten om man går in på www.kapitel1.se, där tävlingen hålls.

Vad säger du om konkurrensen?
– Jag har inte hunnit läsa alla tio bidrag än, men jag är på god väg och tycker att väldigt många håller hög litterär kvalité! För qx-läsarna kan jag säga att jag inte direkt har hittat något queert material bland de övriga finalisterna, men jag har som sagt inte läst alla än. Jag rekommenderar verkligen att gå in och botanisera bland finalisterna, de är ganska olika och alla kan säkert hitta något de gillar!

Sara Lövestam

Vad vinner man?
– Får man tillräckligt med röster, eller väljs ut av en jury, så går man till finalen där bara fem manus tävla

r. Förstapriset är det åtråvärda bokkontraktet med Piratförlaget.

Piratförlaget är ju ett statusfullt förlag med Marklund och Guillou, vad innebär detta för din karriär?
– Om jag skulle lyckas vinna hela tävlingen skulle det förstås betyda enormt mycket för mitt skrivande, men bara att ha blivit utvald känns som en bekräftelse som har givit mig mer självförtroende. Vad det skulle kunna innebära för karriären återstår att se. Kanske händer inget alls och jag fortsätter skriva för byrålådan i tio år till, eller kanske får jag äntligen se mina egna böcker i Pocketshop…

Vad händer annars i livet?
– Det händer en hel del, men det största just nu är nog våren!

http://www.kapitel1.se