Hurra! Finska Kristas underbara Katy Perry-poppiga bröllopsuppmaning Marry Me är i final i Eurovision Song Contest 2013. Hennes coola pop höll hela vägen och girl-on-girl-kyssen satt som en smäck rakt i ansiktet på Europas tv-tittare. Nu håller vi tummarna för att hon placerar vårt grannland riktigt bra på lördag. Modigt ställningstagande (och ett genomsnyggt nummer) SKA premieras.

Givetvis tog sig även den homoflirtiga glasbursballaden från Azerbajdzjan vidare. Stiligt gråklädde Farid Mammadov kommer helt klart att fortsätta landets tradition att placera sig bra i Eurovision. Jag gissar helt klart på en topp-fem-placering på nytt.
Norska Margaret Berger är en annan favorit som snyggt skred vidare i sitt vita isdrottningsfodral. I Feed You My Love kommer även den att placera sig bra på lördag. Den är modern, effektiv och mycket hitvänlig. Borde vara given på iTunestoppen innan midnatt i Sverige.

Andra som lyckades: Thomas G:Sons georgiska ballad med pyroregn och fantastiska röstresurser seglade också vidare och kan, vid sidan av Azerbajdzjan, vara balladen att slå i år. Islands Barnen-på-frostmofjällen-ballad gick också vidare, vilket betyder att ALLA fem nordiska länder är i final. Otroligt kul!

Gladast är jag dock för Ungern vars fantastiska mysmelodi Kedvesem tog sig vidare. Jag slås varje gång jag hör den hur mycket jag älskar den. Den har en lunk, en rytm som bara är helt oemotståndlig. Att den skulle vinna är inte så sannolikt men jag är bara så glad att vi får höra den igen.

Att Armenien gick vidare orkar jag inte ens kommentera. Sicken skitlåt.

Att Grekland ropades ut sist förvånade exakt ingen. De går alltid vidare. Vad de än skickar.

Att Rumänien är vidare är både kul och tråkigt. Fjollige falsettfiguren Cezar tog en plats från någon som förtjänade den bättre. Men samtidigt är det lika roligt/galet/konstigt/oförståeligt/vansinnigt att se hans framträdande där han föder fram sitt kvinnliga alter-ego. Must-see-tv indeed.

Programmet var givetvis lika bra som väntat med en Petra Mede i toppform (faan vad bra hon är, särskilt i ESC-historieklippen och de spännande finalistpresentationerna) , en underbart kul Sarah som Lynda Woodruff och ett genomsnyggt hitmedley med Agnes och Darin.

En sak är i alla fall säker: Robin kommer att få det förbannat tufft på lördag. Jag både tror och hoppas på en topp10-placering, men då måste skånepågen med den stora luggen leverera som aldrig förr.

Vidare:
Ungern
Azerbajdzjan
Georgien
Rumänien
Norge
Island
Armenien
Finland
Malta
Grekland