Jag gråter faktiskt när jag skriver den här texten. För det här är en sådan oerhört viktig seger. En seger för oss och för dom på vår sida. Europa satte i kväll, lördagen den 10 maj, ner foten och sa nej till homofobi och ja till en öppet homosexuell dragqueen med skägg. Conchita Wursts seger betyder så fantastiskt mycket för kampen för ett mångfacetterat samhälle där alla får vara och se ut precis som de vill.

Ute i Europa satt i kväll med all säkerhet tusentals HBT-personer som såg ett ljus tändas för en ljusare framtid. De är intvingade i garderoberna i sina länder och får aldrig visa sina stolta regnbågsfjädrar öppet. Men när de ikväll såg sitt land ge Conchita en trea, en sjua eller en tolva så såg de ett hopp. De kände att dom har stöd. Att dom inte är ensamma. Och fan, undrens tid är inte över: De fem poängen från Ryssland till Österrike var ett fint ögonblick.

Conchitas vinst visade att en person inte behöver anpassa sig till trista regler och normer för att få gillande. Man kan, som Conchita Wurst, gå sin egen väg och skapa ett eget uttryck. Det här är en seger för dom som vågar gå sin egen väg. Som vågar trotsa normer och konventioner. Som vågar sticka ut och kombinera ett maskulint skägg med en feminin klänning. Som kör sitt race och inte ber om ursäkt.
Jag längtar tills jag får se Facebook-bilder med massor av små kids framföra Rise Like a Phoenix i prinsessklänning och påmålat skägg.

Visst, Rise Like a Phoenix kanske inte är en ny Euphoria eller Satellite som kommer att göra toksuccé på listorna. Men som helhet är de tre minuterna med Conchita fullkomlig Eurovisionmagi. Österrikiskan levererar sin Bondiga musikallåt som om det handlar om liv och död, och sjunger kjolen av de flesta i tävlingen. Rise Like a Phoenix är garanterat ett nytt gayanthem. Hon är en regnbågsfärgad Shirley Bassey för en ny generation.

Svenska Sanna Nielsen var verkligen lysande i kväll och levererade sin Undo magiskt bra. Vi ska vara überstolta över hennes insats i Köpenhamn. Hon har njutit av varje sekund och verkligen synts överallt. Fansen och pressen älskar henne och hon har varit den ultimata representanten för oss i år. En tredjeplats i en tävling för 39 länder är en galet skön bedrift.

I övrigt? Jag skrev redan igår att det skulle handla om tre länder och Nederländerna var ett av dessa och deras fina countryvisa slutade på en grymt skön silverplats. Fyra blev Armenien (tack och lov att den inte tog sig högre…) och femma blev den ungerska hunken med vemodiga poplåten Running.

Floppskrällar? Grekiska housepopen gav dem deras sämsta placering sedan 1998, och Azerbajdzjan som hamnat topp10 varje år sedan de gav sig in i Eurovision, nu slutade på en 22:a-plats. Antar att de där reglerna som skulle stoppa köpta röster gav resultat…

Nu väntar en sista natt i Köpenhamn.
Jag går självklart på efterfesten i både skägg och kjol.

Hela resultatlistan

1. Österrike
2. Holland
3. Sverige
4. Armenien
5. Ungern
6. Ukraina
7. Ryssland
8. Norge
9. Danmark
10. Spanien
11. Finland
12. Rumänien
13. Schweiz
14. Polen
15. Island
16. Vitryssland
17. Storbritannien
18. Tyskland
19. Montenegro
20. Grekland
21. Italien
22. Azerbajdzjan
23. Malta
24. San Marino
25. Slovenien
26. Frankrike