– En del av dem tänker inte polisanmäla våldtäkten av flera skäl, säger Gunilla Seflin, kurator på Södersjukhuset och en av utformarna av programmet för våldtagna män. De orkar inte med en rättsprocess och tror inte att en polisanmälan leder någon vart.

Det har skett en markant ökning av våldtäktsanmälningar mot män i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet statistik. 2008 anmäldes 84 våldtäkter, hittills i år ett 60-tal anmälningar. Jämfört med 2007, 41 anmälda våldtäkter.

Innan 2007 fanns det ingen brottskod som skiljde på kön, det är förklaringen till varför det inte fanns någon statistik på våldtagna män innan, förklarar Åse Lennerö på Brå. Sedan kom ett generellt krav på särredovisning i slutet av 2007, statistiken det året är ojämn där anmälningar registrerades i efterhand. Den för 2008 och 2009 är mer rättvis.
– En händelse kan också innefatta flera typer av brott, då kan det se ut som en stor ökning även om den inte är generell. Det händer då och då.
Under 2008 och 2009 har det skett en mer jämn ström av anmälningar om våldtäkter mot män.
– 2008 kom det i snitt in sju anmälningar i månaden i landet, i år till och med augusti har det ökat till åtta.

Det är i Stockholm län som många av våldtäkterna i landet anmäls. 2007 anmäldes 14 fullbordade våldtäkter. 2008 steg siffran till 33 fullbordade våldtäkter. Hittills i år fram till sista augusti, 21 anmälda våldtäkter. En del sker i city: Sju våldtäkter 2007, tio våldtäkter 2008 och sex i år, enligt Citypolisens statistik.

På Stockholmspolisens utredningsjour bekräftar personalen benägenheten att anmäla i större utsträckning, antalet män som söker kontakt med utredningsjouren har ökat de senaste åren. Det är ingen alarmerande ökning men en tendens. Det är utredningsjouren som målsägande först kommer i kontakt vid en våldtäktsanmälan.
– Det är mest homosexuella män som söker kontakt, en del har varit bekant med gärningsmannen en kortare stund.

Programmet för våldtagna män startade för drygt två år sedan på Södersjukhuset i Stockholm. Männen får en medicinsk undersökning efter rättsmedicinska regler och erbjuds kuratorstöd. Några har utsatts för våldtäkt vid en vistelse utomlands och söker hjälp vid hemkomsten. Våldtäkter på män pratas det tyst om i samhället, det förknippas med väldiga skamkänslor.
– Våldtäkter på män är ett dolt problem, det är jättebra om fler väljer att polisanmäla, säger kurator Gunilla Seflin.

Källa: Statistik från Brottsförebyggande rådet och Citypolisen i Stockholm.

Våldtagen blev uthängd på Facebook Män som våldtas saknar stöd