USHUALA.

Efter att en domare i Buenos Aires i höstas gett klartecken för Alex Freyre och José Maria Di Bello att gifta sig men kort därefter en annan domare stoppat bröllopet, kunde de två under tisdagen ingå äktenskap i Ushuala i landets sydligaste provins Terra del Fuego, eller Eldslandet.
– Mina knän kan inte sluta att skaka, sa en glad Di Bello enligt nyhetsbyrån AP.
De två är bägge hiv-positiva och valde att ingå äktenskap med varsin stor Red Ribbon runt halsen.
Argentina tillät 2002 registrerat partnerskap som första land på kontinenten. Tierra del Fuegos guvernör, Fabiana Rios, var den som formellt gav provinsens tillstånd till att par av samma kön kan gifta sig och hon säger till AP att hon hoppas att fler nu skall ingå äktenskap.
– Detta är ett viktigt steg för mänskliga rättigheter och socialt inkluderande så vi är mycket glada över att det kan ske i vår delstat.
Rio Gallegos biskop Juan Carlos kände sig dock oroad och tog upp det som efter söndagens protest i Madrid ser ut att vara Katolska kyrkans officiella huvudargument mot äktenskap mellan par av samma kön.
– Det är en attack mot människosläktets överlevnad, sa han till nyhetsbyrån DyN.
Det finns inget förbud i argentinsk lag mot att par av samma kön gifter sig, däremot finns ingen skrivning som uttryckligen erkänner enkönade äktenskap.
Mexico City införde äktenskap för par av samma kön strax innan jul.