”Stå på dig mot homofobin” är budskapet i en Facebook-grupp efter att finska tidningen Nuotta startat en kampanj för att få unga homo-bisexuella att ”följa Jesus istället”. Tidningens budskap är ”resignera inte” och i ett You Tube-klipp berättar en ung tjej, Anni att hon nu förstått att hon kan bli ”fri” sin bisexualitet genom att tro på Gud.
”Om mördare kan bli botade så varför skulle inte homosexuella kunna bli det också”, säger hon bland annat.
Kampanjen går enligt tidningens redaktör Mika Falk ut på att få ungdomar att läsa Bibeln istället för att lyssna på allmänna åsikter och information.
Nuotta beskriver sig själva som Finlands äldsta och mest lästa kristliga ungdomstidning. Bakom tidningen står Lutherska evangeliföreningen i Finland, Finlands evangelisk-lutherska Folkmission och Finlands Ev.luth. Student- och Skolungdomsmission.
Synen på homosexualitet inom olika finska kristna församlingar har gått het sedan i höstas. Då ledde ett TV-program där kristna uttalade sig negativt till en veritabel flykt från Finska lutherska kyrkan. Den kampanj som nu startats av en grupp evangeliska frikyrkor är inte kopplad till de stora kyrkorna i Finland och ärkebiskop Kari Mäkinen har tagit avstånd från ”Resignera inte”-kampanjen. Motkampanjen på Facebook hade enligt Hufvudstadsbladet redan fått över 12 000 medlemmar på tisdagskvällen då Facebook stoppade klubben. En anticensurklubb startades snabbt och nu har Facebook åter tillåtit ”Stå på dig mot homofobin”-klubben. På Qruisers finska forumsidor går diskussionen nu het om kampanjen.
Uppmärksamheten kring hbt-frågor i Finland har gjort att frågan om reformer på bland annat äktenskapsområdet nu också lyfts på den politiska scenen inför riksdagsvalet den 17 april.

Uppdaterat 20110325: Anti-homokampanj stoppade i förtid

Stå på dig mot homofobin/Älä alistu homofobialle – klubben på Facebook

Mr Gay vill locka till kyrkan Mr Gay Finland tar plats i kyrkoråd Alexander Stubb i finsk It Gets better-video Massflykt från Finska kyrkan