Det var på Bear Park Cafe i Helsingfors som det bjöds på frukost och diskussion i den finlandssvenska regnbågsveckans regi. Samtalet började med frågor kring hbt och försvarsmakten.
– Vi har en situation där hbt-frågorna inte är närvarande, sa minister Carl Haglund. Det är en ”no issue”-grej.

Han påpelade även det faktum att inga problem med hbt-frågor inom det millitära uppmärksammats inte betyder att det är en irrelevant fråga och tackade ja till den inbjudan han fick av Aija Salo att SETA och försvarsministeriet skall diskutera dessa frågor vidare. I Finland är det väldigt ovanligt att man är öppen med sin läggning när man jobbar inom försvaret eller gör sin värnplikt och någon motsvarande förening som svenska HoF, det svenska försvarets förening för HBT-personer finns inte.

Diskussionen gick sedan vidare till att handla om EU och det kommande EU-valet. I år delade Seta ut sin hedersråtta till EU-kommissionen då den konservative kommissionären Viviane Reding förkastade ett förslag om en hbtqi-karta som under de närmaste åren skulle ge politiker riktlinjer för att förbättra om hbtgi-personers rättigheter och likabehandling.

Hedersråttan är precis som det låter ett antipris.

– Man skall inte ge upp i politiken, sa minister Haglund och påpekade att det i det kommande EU-valet gäller att rösta. Han tog även upp den bekymmersamma situationen i Ungern där grundläggande mänskliga rättigheter inte fungerar.

När det gäller hbt och politik i Finland idag så togs naturligtvis frågan om den könsneutrala äktenskapslagen upp.
– Jag hoppas frågan kommer upp i stora salen, sa Haglund. Och jag tror att lagen då kommer att gå igenom.

Inom sitt eget parti Svenska Folkpartiet sa han att antagligen 9 av 10 ledarmöter kommer att rösta för.