– Ibland skulle det bara vara så enkelt som att skaffa en billig ramp, säger Finn Hellman, styrelseledamot i FHOBIT. Det kan man köpa på Blocket.

FHOBIT startades som nätverk år 2004 och året därpå togs steget till formell organisation. Försök att organisera sig hade tidigare gjorts, men FHOBITs föreningsform blev den som höll i längden.

Vad gör ni i FHOBIT?
– Vi är inte en stor organisation, så våra aktiviteter beror på vilka som engagerar sig. Bland annat håller vi föreläsningar och anordnar aktiviteter under Pride. Vi har ett par träffar om året, då medlemmar från hela landet kan träffas. En annan plan är att i samarbete med Sensus ha ett seminarium om beröringspunkter mellan queer theory och crip theory, två teorier som är väldigt lika i och med ifrågasättandet av normativitet. Queer theory går ut på att ifrågasätta heterosexualitet som norm, i crip theory ifrågasätter man funktionalitetsnormen.

Marie Skoog, ordförande FHOBIT 2008

Ni har också anmält ett antal gayklubbar och hbt-ställen för otillgänglighet?
– Ja, det är sju ställen i Stockholm som har anmälts, Roxy, Hallongrottan, Patricia, Lejonbaren, Torget, Chokladkoppen och Anna på Kungsholmen. Sedan organisationen startade har vi gått ut ett gäng på fyra personer i snitt och varit på olika hbt-ställen, umgåtts och haft trevligt men passat på att göra noteringar om de här ställenas tillgänglighet. Vi har informerat ställena via brev och mejl om att vi har gjort en tillgänglighetsinventering och sedan skickat en inbjudan till ett seminarium vi höll i på Pride. Med inbjudan bifogade vi en tidning med tema tillgänglighet. Ingen svarade på inbjudan. När vi väl hade seminariet valde vi att lyfta fram de två ställen som vi tycker har ansträngt sig mest, Copacabana och Hallongrottan. Hallongrottan hör ändå till de ställen som blivit anmälda, de har en god attityd och har visat stor förståelse men det är fortfarande inte tillgängligt. De som vi har anmält är kanske inte de värsta, men att det blev just dessa ställen berodde på att vi hade mest underlag i våra anteckningar om dem.

Varför är det så dålig tillgänglighet på dessa ställen, tror du?
– En massa saker. Man prioriterar, tycker inte att man har råd. Jag kan inte förstå det för i vissa fall handlar det om så väldigt lite pengar. En ramp kostar ett par tusenlappar. Jag har ju själv druckit öl för priset för många ramper på de här ställena under åren och jag tror att det är pengar man tjänar in. Det är ett ställe som jag tänker på, som inte har haft ”råd” att skaffa en ramp, men man har tydligen haft råd att både expandera och bygga om. Jag tänker på det när jag väljer ställen, jag stödjer hellre ett ställe som inte diskriminerar någon. Det är en företagsekonomisk missräkning att prioritera bort tillgängligheten. Sedan blir det förstås svårare för ställen som Hallongrottan, som skulle behöva investera i en dyr lift för 100 000. Då kanske det handlar om att byta lokal istället, det handlar alltid om prioriteringar.
– På vissa ställen tror jag att pengaargumentet är en lätt utväg och att det handlar om att man inte passar in i det klientel man vill ha av besökare. På samma sätt som folk blir diskriminerade utifrån klädsel eller stil, så tycker man inte att funktionshindrade hbt-personer passar in i den mix av besökare man vill ha.

Skaffa ramp alltså. Vilka andra frågor är viktiga ur tillgänglighetssynpunkt?
– Man kan tro att det bara handlar om ramper och trappsteg, men det kan också handla om tillgång till information. Många hemsidor är inte särskilt tillgängliga. Också sådana saker som att man tänker på att texten på ens flyer ska gå att läsa, det finns rekommendationer om tillgänglig layout. Om man mailar flyers är det viktigt att man tänker på att filen inte bara är en bild, utan också text. Det kan också vara sådant som att tillåta eller inte tillåta ledarhund. Man vill kanske skylla ett generellt förbud på att det kan finnas allergiska personer, men det finns faktiskt en överenskommelse mellan Astma och Allergiförbundet och Synskadades Riksförbund att saken ska lösas på plats och inte genom preventiva förbud.

Om någon klubbägare läser detta och skaffar sig en ramp..?
– Då borde de själva skriva det på sin sida och uppmärksamma det i sin marknadsföring. De får förstås också informera oss, men vi är en liten förening så det viktigaste är att de informerar allmänheten när de har gjort en förändring: Vi tillåter ledarhundar! Eller: Vi har skaffat ramp!


FHOBITs hemsida

Bygga tillgängliga hemsidor:
srriks.org

Portabla och fasta ramper:
vitecinvision.se
kvistberga.se